Αλλαγή ατζέντας με Κουφοντίνα επιχειρεί ο Μητσοτάκης

Αλλαγή ατζέντας με Κουφοντίνα επιχειρεί ο Μητσοτάκης

-Στόχος, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις αστοχίες των κυβερνητικών αποφάσεων

Πολιτικό σχέδιο με σαφείς στόχους υπηρετεί η αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα και η άρνησή της να αναζητήσει λύση για την άρση του αδιεξόδου, παρά τις πιέσεις (οχλήσεις) και τις δριμείες καταγγελίες κομμάτων και οργανώσεων. Την ίδια στιγμή ο καταδικασμένος για την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» συνεχίζει την απεργία πείνας και ο κίνδυνος μιας απρόοπτης εξέλιξης είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Κάτι που θα πυροδοτούσε κλίμα έντασης σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο…

Δεν ήταν μόνο ο πολιτικός εγω­ϊσμός (να μη φανεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις) που υπαγόρευσε τη συγκεκριμένη τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπήρχαν στόχοι. Ο πρώτος ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Να μετακινηθεί δηλαδή η προσοχή των πολιτών από τα ζητήματα των συνεπειών της πανδημίας, της θεομηνίας καθώς και των σεξουαλικών κακοποιήσεων (Λιγνάδης), που κατά κοινή ομολογία προκαλούν φθορά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Στόχος που ως έναν βαθμό επιτεύχθηκε, καθώς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για αρκετές ημέρες είναι επικεντρωμένο στην εξέλιξη της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης συν τις καθημερινές πορείες και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας-συμπαράστασης στο κέντρο της Αθήνας.

Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης ήταν να συνδέσει (ταυτίσει) τη «17 Νοέμβρη», την τρομοκρατία γενικότερα με τον… ΣΥΡΙΖΑ –στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν εκτιμήσει εξαρχής ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμπλακεί στην υπόθεση–, ούτως ώστε στην πορεία, με τη συνδρομή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ αλλά και των κοινωνικών δικτύων, να ενοχοποιήσουν τη στάση της Κουμουνδούρου. Κάτι που έκαναν με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο. Αξιοποίησαν προς την κατεύθυνση αυτή την αποφυγή του Αλ. Τσίπρα να καταδικάσει την τρομοκρατία με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Δ. Κουφοντίνα.

Το… κερασάκι στην τούρτα (της κυβέρνησης) αποτέλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού Θ. Δρίτσα, που… αξιοποιήθηκαν υπέρ το δέον από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να αποδοκιμάσει –έστω με κομψό τρόπο– τις δηλώσεις, ενώ ο ίδιος ο κ. Δρίτσας απολογούνταν για ημέρες, ανασκευάζοντας και επεξηγώντας τα όσα είχε πει.

Ανησυχούν για αντιδράσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην υπόθεση, ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις αλλά και ανησυχίες και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει βήματα πίσω προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να εκτονωθεί το κλίμα έντασης. Η ανησυχία των στελεχών συνδέεται άμεσα με την πορεία της υγείας του Δ. Κουφοντίνα, καθώς μια δυσμενής εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων πολύ πιο δυναμικών και μαζικών από αυτές που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο φόβος για επανάληψη των δραματικών γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008 έχει διεισδύσει στις σκέψεις και στις συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών. Φόβοι που κάθε άλλο παρά αβάσιμοι είναι. Ενισχύονται δε από την κινητικότητα που καταγράφεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπου η προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι με την προοπτική… δυσάρεστων γεγονότων στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ