Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το κλειδί δεν βρίσκεται στα διαθέσιμα τα οποία είναι επαρκή αλλά στην ικανότητα της χώρας να δανείζεται

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το κλειδί δεν βρίσκεται στα διαθέσιμα τα οποία είναι επαρκή αλλά στην ικανότητα της χώρας να δανείζεται

“Το κλειδί δεν βρίσκεται στα διαθέσιμα τα οποία είναι επαρκή αλλά στην ικανότητα της χώρας να δανείζεται. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια μας είναι λίγο κάτω από το 1% συνεπώς η ικανότητα της χώρας να δανείζεται παραμένει ισχυρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητες ανεξάρτητες από τα δημοσιονομικά διαθέσιμα, πρέπει να είμαστε  πολύ προσεκτικοί στο διάστημα που απομένει, που ελπίζω ότι θα είναι μικρό, για να ολοκληρωθεί αυτή η φοβερή κρίση την οποία περάσαμε και περνάμε λίγο ακόμη” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς για τα διαθέσιμα της χώρας

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το κλειδί δεν βρίσκεται στα διαθέσιμα τα οποία είναι επαρκή αλλά στην ικανότητα της χώρας να δανείζεται, αυτή τη στιγμή τα επιτόκιά μας είναι λίγο κάτω από το 1% συνεπώς η ικανότητα της χώρας να δανείζεται παραμένει ισχυρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητες ανεξάρτητες από τα δημοσιονομικά διαθέσιμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο διάστημα που απομένει, που ελπίζω ότι θα είναι μικρό, για να ολοκληρωθεί αυτή η φοβερή κρίση την οποία περάσαμε και περνάμε λίγο ακόμη.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον κάνει να αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τρία πράγματα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος, το πρώτο είναι ότι η ύφεση διέψευσε αυτούς που είχαν την κρυφή ελπίδα ότι η χώρα θα πήγαινε πολύ χειρότερα και θα ήταν η χειρότερη ή η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη. Η τελική ύφεση, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι όντως η πιο ευάλωτη στην Ευρώπη σε ένα φαινόμενο τύπου πανδημίας λόγω του μεγάλου ποσοστού του αεροπορικού τουρισμού και του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών στην οικονομία, και όχι τόσο της βιομηχανίας η οποία πήγε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά πήγαμε στο 8,2 που ήταν μια πολύ θετική έκπληξη και για εμάς και για τις αγορές. Το δεύτερο είναι ότι η ανεργία έχει συγκρατηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, είμαστε στις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Δεν είχαμε επίσης το κύμα λουκέτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι την επόμενη μέρα για αυτό και λαμβάνουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε. Και το τρίτο είναι ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων, και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θα μπουν στην οικονομία την επόμενη της πανδημίας και σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φέρουν μια πολύ δυναμική ανάκαμψη μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς τι ρυθμούς ανάπτυξης χρειαζόμαστε για να πιάσουμε τους στόχους

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό μας επειδή δεν λάβαμε καθόλου μόνιμα μέτρα οι δυνατότητές μας να ξαναέρθουμε σε κάποια ήπια πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχουν εγγενώς στον προϋπολογισμό από την ώρα που θα γυρίσει η κανονικότητα κυρίως στον τουρισμό. Από την ώρα δηλαδή που θα έχουμε μια κανονική χρονιά τα δημοσιονομικά μας μας επιτρέπουν να κινηθούμε σχεδόν ανεξαρτήτως των ρυθμών ανάπτυξης. Η δύσκολη χρονιά για εμάς δημοσιονομικά είναι κατά κύριο λόγο το 2021 και μακροοικονομικά, είναι αυτή η περίοδος που διανύουμε που έχει πολύ μεγάλο κόστος η μάχη η υγειονομική.

Ερωτηθείς υπάρχει περιθώριο να γίνουν φοροαπαλλαγές, μειώσεις εισφορών και φόρων

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Από την ώρα που η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικότητα δηλαδή θα πάμε σε μετά πανδημία εποχή, η ατζέντα μας θα επανέλθει σε πλήρη ένταση γιατί υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος αλλά αυτή η επιβάρυνση είναι μακροπρόθεσμη. Και η βοήθεια που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψη την οποία θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε κινητοποιώντας μαζί και τεράστιους ιδιωτικούς πόρους δηλαδή από τα 32 δις που είναι οι πόροι που θα έρθουν θα κάνουμε επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 45-50 δις. Είναι τεράστιο το στοίχημα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου μεγέθους ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 30 δις από το πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας όχι μόνο στη διάρκεια της κατασκευής τους αλλά και την επόμενη μέρα. Μιλάμε για μια ανάβαση τύπου του βράχου της Καλύμνου την οποία πρέπει να την κάνουμε και σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα. Αυτό είναι το στοίχημα εγώ πιστεύω θα το κερδίσουμε και αυτό σημαίνει ότι θα μας δημιουργήσει μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικό χώρο για να επανέλθουμε πλήρως στην ατζέντα την οποία είχαμε πριν τις εκλογές.

Για την εισφορά αλληλεγγύης

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η στόχευση την οποία έχουμε ως κυβέρνηση είναι να μην αλλάξουν, τουλάχιστον επί τα χείρω, τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει, αυτός είναι ο ελάχιστος στόχος. Τα μέτρα βεβαίως είναι προσωρινά και θα πρέπει να δούμε την συνολική δημοσιονομική εικόνα την επόμενη της πανδημίας, να δούμε και τους κανόνες και να δούμε πως θα εξελιχθούν στα χρόνια που θα σταματήσει η ρήτρα γενικής διαφυγής. Είναι μια προσπάθεια για την οποία δεν μπορώ να δώσω ακριβή νούμερα και ακριβείς πολιτικές γιατί πρέπει να έχουμε τη λήξη της πανδημίας και να δούμε και τη δυναμική της ανάκαμψης της επόμενης μέρας για να κάνουμε τους σχεδιασμού


Σχολιάστε εδώ