ΝΑΟΥΜ ΜΙΝΤΙΟΥΡΗΣ στο “Π”: Να τελειώσει η κηδεμονία

ΝΑΟΥΜ ΜΙΝΤΙΟΥΡΗΣ στο “Π”: Να τελειώσει η κηδεμονία

Του
ΝΑΟΥΜ ΜΙΝΤΙΟΥΡΗ
Παλαίμαχου διεθνή διαιτητή και καθηγητή Διαιτησίας


Το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας και των διαιτητών της είναι πολύ υψηλό, εφάμιλλο τολμώ να πω των Ευρωπαίων, και αυτό έχει αποδειχθεί εμπράκτως με τα παιχνίδια που παίρνουν στην Ευρώπη, ασχέτως με το πώς θέλουν να εμφανίζουν τα πράγματα οι έλληνες παράγοντες, ότι τάχα οι δικοί μας ρέφερι είναι αναξιόπιστοι και χαμηλού επιπέδου.

Εκείνο που βρίσκεται ακόμη σε χαμηλό επίπεδο είναι η νοοτροπία του έλληνα παράγοντα, που όταν τα θέλει όλα δικά του, δεν αναγνωρίζει τίποτα ως δίκαιο ή ως ανθρώπινο λάθος. Λάθη που όταν γίνονται σε βάρος τους από Έλληνες είναι σκόπιμα (πιπιλίζουν την καραμέλα ότι δέχονται εντολές ή ότι βοηθούν ομάδες), ενώ αναγνωρίζουν ως ανθρώπινα μόνο εκείνα των ξένων. Ωστόσο, όταν τα λάθη γίνονται υπέρ τους, τότε οι αποφάσεις των ελλήνων διαιτητών ασφαλώς και είναι σωστές και δίκαιες…

Όταν δεν μπορούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη-συμφέρον τότε αρχίζει η αμφισβήτηση της δικαιοσύνης, ότι δήθεν φταίει η ΕΠΟ, η Επιτροπή Διαιτησίας, οι δικαστές, οι διαιτητές, οι παράγοντες του υπουργείου, ο υπουργός, όλοι εκτός από εκείνους. Θέλουν να ορίζουν αυτοί τον διαιτητή, τον υπουργό, τον δικαστή, ώστε να περνάει το δικό τους δίκιο. Αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία έφερε την κηδεμονία των ξένων, που, κατά την άποψή μου, δεν προσέφεραν τίποτα, παρά μόνο προβλήματα. Και το βλέπετε ότι αυτοί που ανακάλυψαν τον ξένο αρχιδιαιτητή τώρα τον αμφισβητούν, το ίδιο και το VAR. Στο κόλπο δε της αμφισβήτησης των ελλήνων διαιτητών μπήκαν και οι ποδοσφαιριστές, που κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, διαμαρτύρονται, σηκώνουν παντιέρα, ενώ στους ξένους είναι γατάκια. Ό,τι ακριβώς πράττουν τα αφεντικά τους.

Πέρυσι ήταν ο Περέιρα, φέτος ο Κλάτενμπεργκ που κάνει κουμάντο. Φέρνουν ξένους διαιτητές δήθεν για το καλό των δικών μας, μόνο που έτσι τους υποβιβάζουν στα μάτια των ελλήνων και ευρωπαίων φιλάθλων. Φέτος ο Κλάτενμπεργκ ορίζει τέσσερις και πέντε συνεχόμενες φορές τον ίδιο διαιτητή, μέχρι που στο τέλος θα κάνει αυτός το λάθος και μετά τίποτα. Αν ένας διαιτητής κάνει λάθος που ο ίδιος το αναγνωρίζει, τον ορίζει ξανά, θέλοντας έτσι να φαίνεται ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε στην ΕΠΟ, ούτε στη Σούπερ Λίγκα, ούτε στις ΠΑΕ. Πολλές φορές μάλιστα στην ανάλυση των φάσεων δίνει δίκιο σ’ έναν διαιτητή και άδικο σε έναν άλλον για την ίδια ακριβώς φάση! Επιπλέον, ορίζει κάποιον που έχει πρόβλημα με μια ομάδα και δεν τον προφυλάσσει και άλλα πολλά.

Να τελειώσει κάποτε αυτή η κηδεμονία, αν γίνεται και στο τέλος του πρωταθλήματος, με το να αλλάξει επιτέλους η αρρωστημένη νοοτροπία των παραγόντων μας. Να μη συνεχίσουν να δυσφημίζουν το δικό τους προϊόν (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Διαιτησία), να δείξουν εμπιστοσύνη, να σταματήσουν την γκρίνια, τη μιζέρια και την αμφισβήτηση, μήπως και κάποια μέρα το ποδόσφαιρο και η ελληνική διαιτησία λάβουν τη θέση που τους αρμόζει εντός και εννοείται εκτός των τειχών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ