ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ στο “Π”: To σχέδιό μου για τη Θεσσαλονίκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ στο “Π”: To σχέδιό μου για τη Θεσσαλονίκη

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΕΡΒΑ
Δημάρχου Θεσσαλονίκης


Προτεραιότητες και πανδημία

Κάθε ιστορικός κύκλος έχει τις δικές του προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Για τη Θεσσαλονίκη οι προκλήσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν προφανείς: Κάλυψη του χαμένου εδάφους με βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και διαμόρφωση προϋποθέσεων επανένταξής της στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους χάρτες.

Η έλευση της πανδημίας –μιας παραμέτρου που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και να προσδιορίσει τις συνέπειες– άλλαξε προσωρινά τις ανάγκες και διαμόρφωσε νέες προτεραιότητες. Η συλλογική προσπάθεια υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης, η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς έγιναν οι βασικοί στόχοι της δύσκολης αυτής περιόδου.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανταποκριθήκαμε με επάρκεια και αμεσότητα στις νέες αυτές συνθήκες, με τρόπο καθολικό. Αναδιατάξαμε τις υπηρεσίες του δήμου, προχωρήσαμε με ταχύ βήμα στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δημοτών και επιχειρηματιών, στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές και στηρίζουμε την αγορά και τις επιχειρήσεις. Η δομή και η διάρθρωση της τοπικής οικονομίας είναι βασισμένη στη φιλοξενία, στην εστίαση, στη διασκέδαση, οπότε δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις ανάγκες, ούτε επιθυμούμε να δούμε μια πόλη με έρημα καταστήματα και τον κόσμο στις ουρές του ΟΑΕΔ. Είχαμε και έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να στηρίξουμε κοινωνία και οικονομία στον βαθμό που μπορούμε, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από εκεί και πέρα, ήταν και παραμένει κρίσιμο να μη χαθεί χρόνος, να μη χαθούν πόροι και ευκαιρίες για την πόλη. Ήταν και παραμένει κρίσιμο να μην υπάρξουν αναβολές, καθυστερήσεις και ακυρώσεις όλων εκείνων που είχαν προγραμματιστεί.

Το δικό μας σχέδιο

Στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας εμείς προτάσσουμε το δικό μας σχέδιο μέσα από πλήθος μικρών και μεγάλων πρωτοβουλιών.

Έξι είναι οι κατευθυντήριοι άξονες για την επόμενη ημέρα:

  1. Έργα υποδομών, κρίσιμα και απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της πόλης, την προοπτική της αλλά και την οικονομική της αναβάθμιση. Τα έργα αυτά, πέραν όλων των άλλων, συμβάλλουν στην οικονομία με πολλαπλασιαστή 1,8 – δημιουργούν θέσεις εργασίας και τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Μετρό – Αεροδρόμιο – λιμάνι – οδικοί άξονες – νέα περιφερειακή flyover – σιδηροδρομικά δίκτυα – αστικές συγκοινωνίες. Στηρίζουμε πολιτικά όλα τα μεγάλα έργα γιατί είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης.
  2. Αναπλάσεις δημοσίου χώρου, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, νέα εικόνα – νέα αυτοπεποίθηση. Αναφέρω ενδεικτικά: Ανάπλαση ΔΕΘ, ανάπλαση άξονα Αριστοτέλους, αναπλάσεις βασικών πλατειών στο κέντρο, επέκταση παλιάς παραλίας με deck, νέοι «Στάβλοι Παπάφη», νέο γήπεδο Τούμπας.
  3. Αναβάθμιση της καθημερινότητας. Μια πόλη χωρίς καλό οδικό δίκτυο, χωρίς πεζοδρόμια, αστικό εξοπλισμό, επαρκή φωτισμό, πόλη χωρίς πράσινο, χωρίς ελεύθερους χώρους είναι μια πόλη χαμηλών προσδοκιών. Ξεκινάμε λοιπόν ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις γειτονιές που είχαν να δουν τεχνικά έργα για χρόνια. Παράλληλα ανατάξαμε την καθαριότητα, εκσυγχρονίζουμε τον στόλο των οχημάτων, τοποθετήσαμε τους πρώτους υπόγειους κάδους. Η διαφορά είναι αισθητή, αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
  4. Smart city και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Θέλουμε τις smart εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητα με τη χρήση ενός κινητού. Στάθμευση, κυκλοφορία, ασφάλεια, αποκομιδή απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και όμβρια ύδατα θα παρακολουθούνται σύντομα με τεχνικά μέσα, εξοικονομώντας πόρους, εργατοώρες και κάνοντας τη ζωή όλων πιο εύκολη.
  5. Στήριξη της επιχειρηματικότητας με κάθε τρόπο. Μειώσαμε 25% τα ανταποδοτικά τέλη, θεσπίσαμε ελαφρύνσεις, απαλλαγές –γενναία μέτρα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου– και στο επόμενο βήμα βάζουμε μπροστά μια γενική κανονιστική για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου σε όλη την πόλη, ώστε να βρούμε νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα δικαιώματα πολιτών και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
  6. Συνεννόηση – συνεργασία – συμμετοχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης χρόνου, σπατάλης πόρων και άλλων χαμένων ευκαιριών. Να κρατηθούμε μακριά από διχασμούς που ταλαιπωρούν την πόλη, αποσπασματικές προτάσεις, αναμασήματα. Αυτά οδήγησαν την πόλη στη μιζέρια, την γκρίνια και την υστέρηση. Χρειάζεται ένωση δυνάμεων, με συνεργασία και συναντίληψη.

Η Θεσσαλονίκη δεύτερος εθνικός πόλος ανάπτυξης

Ήρθε η ώρα για άλλη συνταγή, άλλη πολιτική. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος ανάδειξης της πόλης σε έναν δεύτερο αστικό, εθνικό πόλο ανάπτυξης είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Είναι μια σαφής ανάγκη αλλά και ορατή προοπτική που απαντά τόσο σε τοπικά ζητήματα αλλά και σε εθνικές προκλήσεις. Δείτε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή μη. Όλες έχουν τουλάχιστον δύο αστικά κέντρα ως σημεία αναφοράς. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μια δεύτερη ατμομηχανή που θα τραβήξει μπροστά την Ελλάδα και αυτό αξίζει να γίνει συνείδηση αλλά και πολιτική επιλογή.


Σχολιάστε εδώ