Η πρεσβεία μας στην Αίγυπτο… κοιμάται;

Η πρεσβεία μας στην Αίγυπτο… κοιμάται;

Κριτική ασκείται στο θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ειδικά μετά την τελευταία κίνηση των Αιγυπτίων, οι οποίοι προκήρυξαν διαγωνισμό για έρευνες, όπου το ένα οικόπεδο εκτείνεται ανατολικά του σημείου που επέμειναν να σταματήσει η οριοθέτηση με την Ελλάδα.

Έτσι, τώρα το οικόπεδο αυτό εκτείνεται σε περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας, η οποία εφόσον ληφθεί υπόψη το Καστελλόριζο θα ανήκει στην Ελλάδα, αν παρακαμφθεί το Καστελλόριζο, όπως απαιτεί η Τουρκία, το κομμάτι αυτό θα ανήκει στην Αίγυπτο και όλη σχεδόν η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου θα ανήκει στην Τουρκία.

Αυτό είναι κάτι που η Αίγυπτος θα μπορούσε να το κάνει ακόμη κι αν δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Αλλά το θέμα είναι ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να δεσμεύσει τους Αιγυπτίους ότι δεν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση που προκαλεί και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα.

Η κριτική έφθασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους χειρισμούς του Καΐρου έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός, που έχει απευθείας γραμμή με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να μάθουμε αν η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο είχε πάρει χαμπάρι για όλα όσα επρόκειτο να συμβούν ή απλώς βρισκόταν για βόλτα στο Αλ Χαλίλι…

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ