Όρους βάζει ο Βαρουφάκης για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ!

Όρους βάζει ο Βαρουφάκης για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ανοιχτός σε εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Γ. Βαρουφάκης, ωστόσο οι όροι που θέτει ως προϋπόθεση είναι σχεδόν απαγορευτικοί. Και αυτό διότι εισηγείται προγραμματικές θέσεις σε βασικά θέματα που απαιτούν «τη ρήξη με την ‘‘τρόικα’’ και το καθεστώς των Βρυξελλών».

Προοπτική στην οποία θεωρείται απίθανο να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας, με δεδομένη και την πικρή εμπειρία του 2015 αλλά και την εκπεφρασμένη πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να ανοιχτεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στρατηγική επιλογή του ΜέΡΑ25 είναι το επόμενο διάστημα να αναζητήσει συμμαχίες με οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, όπως κατέστησε σαφές ο Γ. Βαρουφάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουν να διευρύνουν την απήχησή τους στην κοινωνία και να βελτιώσουν τις προοπτικές για όταν και όποτε διεξαχθούν εκλογές. Στελέχη του κόμματος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους σημειώνουν ότι καθ’ οδόν προς τις εκλογές θα ενταθούν οι πιέσεις και οι κυκλωτικές κινήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με απώτερο σκοπό τη συνεργασία των δύο κομμάτων, πριν ή μετά το άνοιγμα της κάλπης.

Η κριτική σε υψηλούς τόνους που ασκεί προς την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25 θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούν ότι σύντομα θα ανοίξουν και νέα μέτωπα στο πολιτικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος σε επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί όρους και εκφράσεις όπως «βαρβαρότητα», «αυταρχισμός» κ.ά. Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή την «υπόθεση Λιγνάδη» και τόνισε τα εξής: «Ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας έξω από αυτή την αίθουσα αλλά και μέσα σε αυτή». Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προωθεί την απολιτικοποίηση, παίζοντας το χαρτί της αριστείας, του νόμου και της τάξης, αλλά και της εθνικιστικής Ακροδεξιάς».

Με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ μιλάει «για προσπάθεια εγκαθίδρυσης του αστυνομικού κράτους» και για «το σιδερένιο κλουβί στο οποίο προσπαθούν να κλείσουν τη νεολαία».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ