Η Υεμένη χάνεται…

Η Υεμένη χάνεται…

Τα μισά από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο, και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά μπορεί να πεθάνουν λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως προειδοποιούν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου, η οποία είναι φτωχή, αλλά βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, την έχει ήδη βυθίσει στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

«Ο υποσιτισμός οξείας μορφής απειλεί τα μισά από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Υεμένη το 2021», ήτοι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια παιδιά, προειδοποιούν σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκό­σμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Μεταξύ αυτών, 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν, αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία», προειδοποιούν οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020.

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχει αναληφθεί δράση θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως προβλέψιμους πόρους και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πληθυσμούς επιτόπου», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

«Εξάλλου, περίπου 1,2 εκατομμύρια έγκυες ή μητέρες που θηλάζουν θα υποφέρουν επίσης από οξείας μορφής υποσιτισμό το 2021», υπογραμμίζουν οι τέσσερις υπηρεσίες αυτές του ΟΗΕ.

«Η κρίση στην Υεμένη είναι ένα τοξικό μείγμα σύγκρουσης, οικονομικής κατάρρευσης και σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης για να παρασχεθεί η ζωτικής σημασίας βοήθεια», υπενθύμισε ο διευθύνων σύμβουλος του PAM Ντέιβιντ Μπίσλεϊ και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία λύση για την πείνα: Η τροφή και ο τερματισμός των βιαιοτήτων».

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την υποχρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας προς την Υεμένη, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Το 2020, το σχέδιο ανθρωπιστικής επέμβασης για τη χώρα αυτή έλαβε μόνον 1,9 δισ. δολάρια από τα 3,4 δισ. που απαιτούνταν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ