Βραβεία Χρυσής Σφαίρας 2021: Οι νικητές της μεγάλης και της μικρής οθόνης

Βραβεία Χρυσής Σφαίρας 2021: Οι νικητές της μεγάλης και της μικρής οθόνης

Πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα (Δευτέρα 1/3) η απονομή των βραβείων Χρυσής Σφαίρας από την  Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ (Hollywood Foreign Press Association).

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα βραβεία της 78ης διοργάνωσης δόθηκαν φέτος διαδικτυακά, ενώ οι οικοδέσποινες της πολυαναμενόμενης τελετής, Tina Fey και Amy Poehler, παρουσίασαν τους υποψήφιους από τη Νέα Υόρκη και το Μπέβερλι Χιλς (Λος Άντζελες) αντίστοιχα. Οι νικητές έδωσαν τις ευχαριστίες τους για τα βραβεία επίσης εξ αποστάσεως, ο καθένας από το σπίτι του.

Η ταινία «Nomadland» (στην οποία πρωταγωνιστεί η Frances McDormand, ως άστεγη που ταξιδεύει στην αμερικανική Δύση) κέρδισε το βραβείο της καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στην 38χρονη Chloé Zhao, η οποία έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού των Χρυσών Σφαιρών που κερδίζει σε αυτήν την κατηγορία, μετά την Barbra Streisand το 1983.


Δείτε εδώ τα βραβεία αναλυτικά.


Αρκετοί μαύροι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Chadwick Boseman, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, τιμήθηκαν φέτος στις Χρυσές Σφαίρες. Συγκεκριμένα, ο Boseman τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου σε δραματική ταινία, καθώς πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom» (Netflix).

Στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία, η νεαρή μαύρη ηθοποιός Andra Day έλαβε το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «The United States Vs. Billie Holiday» («ΗΠΑ εναντίον Μπίλι Χάλιντεϊ»).

Το βραβείο Χρυσής Σφαίρας καλύτερου ηθοποιού σε κωμική ταινία έλαβε ο Sacha Baron Cohen, για τον ρόλο του στην ταινία «Borat Subsequent Moviefilm» (τη συνέχεια της επιτυχημένης κωμωδίας του 2006). Το φιλμ απέσπασε επίσης το βραβείο της καλύτερης κωμωδίας. «Ευχαριστώ την λευκή Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ», είπε ο Cohen κατά τη βράβευσή του, αναφερόμενος στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο οργανισμός που ευθύνεται για την απονομή των Χρυσών Σφαιρών δεν έχει ούτε έναν μαύρο εκπρόσωπο ανάμεσα στα μέλη του. Ο Sacha Baron Cohen εξακολούθησε να αστειεύεται κατά τη διάκρισή του στον φετινό θεσμό. «Περιμένετε, ο Donald Trump αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Ισχυρίζεται πως ψήφισαν πολλοί νεκροί», είπε ο κωμικός ηθοποιός.

Και άλλοι Βρετανοί ηθοποιοί συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των νικητών της φετινής απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε κωμική ταινία κέρδισε η Rosamund Pike για την ερμηνεία της στο φιλμ «I Care A Lot» (επίσης του Netflix).

O Daniel Kaluuya κέρδισε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah». Στο φιλμ ο ηθοποιός υποδύεται τον Fred Hampton, τον νεαρό ηγέτη του κινήματος των «Μαύρων Πανθήρων» ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο 1969, στα 21 του χρόνια.

«Ελπίζω οι γενιές μετά από αυτήν να μπορούν να δουν πόσο σπουδαία αγωνίστηκε, μίλησε και αγάπησε», είπε ο Kaluuya κατά τη βράβευσή του, αναφερόμενος στην προσωπικότητα που ενσάρκωσε. «Με δίδαξε πράγματα για τον εαυτό μου, με έκανε να ωριμάσω ως άντρας και αυτό το εκτιμώ με όλη μου την καρδιά», συμπλήρωσε.

Το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου απέσπασε η Jodie Foster για την ερμηνεία της στην ταινία «The Mauritanian» («Ο Μαυριτανός»).

Η ταινία «Minari», του Αμερικανού σκηνοθέτη κορεατικής καταγωγής Lee Isaac Chung, τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «The Trial of the Chicago 7» (« Η Δίκη των 7 του Σικάγο») απέσπασε μόνο ένα βραβείο από τα πέντε για τα οποία ήταν υποψήφια, με τον Aaron Sorkin να λαμβάνει το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Όσον αφορά τη βράβευση τηλεοπτικών σειρών το «The Crown» ήταν ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, αποσπώντας τέσσερα βραβεία (μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς). Με Χρυσή Σφαίρα τιμήθηκαν και οι τηλεοπτικές σειρές «The Queen’s Gambit» (καλύτερης τηλεταινίας-μίνι σειράς και Α’ Γυναικείου ρόλου στην ίδια κατηγορία για την Anya Taylor-Joy ) «Small Axe», «Ted Lasso» και «Schitt’s Creek».

Εκπροσωπώντας την παλαιότερη γενιά συντελεστών από τον χώρο του θεάματος, στη φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, η Αμερικανίδα ηθοποιός Jane Fonda τιμήθηκε με το βραβείο Cecil B. DeMille και ο Αμερικάνος σεναριογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός Norman Lear έλαβε το βραβείο Carol Burnett Award.

Πηγές: EΡΤ/ BBC/ hollywoodreporter.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ