Σε ναρκοπέδιο η κυβέρνηση

Σε ναρκοπέδιο η κυβέρνηση

Πανδημία, Παιδεία, Λιγνάδης και Κουφοντίνας

-Το 43% των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλο την καραντίνα

Διάσπαρτη με νάρκες θα είναι η πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες και κάθε λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει «εκρήξεις» με απρόβλεπτες εξελίξεις, πολιτικές, οικονομικές, όσο και κοινωνικές.

Η πανδημία με τα συνακόλουθά της, η αναταραχή στον χώρο της Παιδείας, η υπόθεση Λιγνάδη και η… αγωνιστική διάθεση του Δ. Κουφοντίνα διαμορφώνουν το περίγραμμα ενός άκρως επικίνδυνου ναρκοπεδίου που πρέπει να διαβεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενώ παράλληλα θα έχει να αντιμετωπίσει τον εξ Ανατολών μόνιμο κίνδυνο και τον Τ. Ερντο­γάν σε ρόλο… τρομοκράτη της διεθνούς νομιμότητας. Και όλα αυτά ενώ μεγαλώνει η δυσπιστία και η απογοήτευση της κοινωνίας όσον αφορά τις διαχειριστικές ικανότητες του Κυρ. Μητσοτάκη και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Πανδημία: Με τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται πέριξ των 2.000, η παράταση του lockdown για μία ή δύο ακόμη εβδομάδες δείχνει να είναι αναπόφευκτη. Δεδομένου ότι κλείνει ένας χρόνος από την εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη.

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ΚΑΠΑ Research, όπου το 40% των πολιτών απάντησε ότι είναι πολύ κουρασμένο και το 43% ότι έχει φτάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο. Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο η κόπωση αυτή να μετατραπεί σε διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Κάτι ανάλογο με όσα συμβαίνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παιδεία: Ο αναβρασμός που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, λόγω των ρυθμίσεων που επιφέρει στη λειτουργία των πανεπιστημίων το νομοθέτημα της Ν. Κεραμέως, προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Η πιθανότητα οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Η εκ του νόμου … αναγκαστική παρέμβαση της Αστυνομίας θα πυροδοτεί κάθε φορά έντονες αντιδράσεις και εκτός του χώρου της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα επισύρει και τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για αυταρχισμό, απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και αστυνομοκρατία.

Υπόθεση Λιγνάδη: Η κίνηση του πρωθυπουργού να προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ακόμη… χειρότερο ωστόσο είναι ότι τον έφερε αντιμέτωπο με ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που ζητούσε την άμεση αποπομπή (καρατόμησή) της. Η υπόθεση είναι ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση, καθώς από τη δικαστική διερεύνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν νεότερα στοιχεία που να εκθέτουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Και ειδικώς την υπουργό Πολιτισμού.

Κουφοντίνας: Πηγή μεγάλης ανησυχίας στην κυβέρνηση συνιστά η πορεία της υγείας του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας, με ορατό τον κίνδυνο μιας άκρως δυσάρεστης εξέλιξης.
Κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα που προϊόντος του χρόνου γίνεται όλο και πιο… αμείλικτο.

Είτε θα υποκύψουν τις ασφυκτικές πιέσεις κομμάτων, οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων κ.ά. και θα κάνουν δεκτό το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού, εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με (πολιτική) ήττα και θα προκαλέσει την έντονη δυσφορία μεγάλου τμήματος των συντηρητικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, είτε θα επιμείνουν στην απόφασή τους και ο Δ. Κουφοντίνας θα συνεχίσει την απεργία.

Οποιαδήποτε μοιραία εξέλιξη θεωρείται βέβαιο –το φοβούνται και στην κυβέρνηση– ότι θα πυροδοτήσει κύμα διαμαρτυριών, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψεις τις διαστάσεις που θα λάβουν. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν δυναμικές αντιδράσεις με επεισοδιακές διαμαρτυρίες. Στην Κατεχάκη έχουν ξυπνήσει ήδη… μνήμες Γρηγορόπουλου, μετά τη δολοφονία του οποίου το κέντρο της Αθήνας είχε για μέρες παραδοθεί στο χάος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ