20.805 κρούσματα και 459 θάνατοι τον Φεβρουάριο

20.805 κρούσματα και 459 θάνατοι τον Φεβρουάριο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Πέρα από την Αττική, η κατάσταση είναι ανησυχητική και στην υπόλοιπη χώρα. Το διάστημα 1 – 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 20.805 κρούσματα και 459 θάνατοι, 15 – 19 Φεβρουαρίου 5.435 κρούσματα και 123 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουμε 177.494 κρούσματα και 6.249 θανάτους.

Οι διασωληνωμένοι μέχρι την Παρασκευή ήταν 325. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 305 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Περίπου 16 περιοχές ανησυχούν αυτήν τη στιγμή τους λοιμωξιολόγους, αφού καθημερινά συγκεντρώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Αχαΐα, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο να προηγούνται, ενώ τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος από την Παρασκευή είναι ξανά στο «κόκκινο» επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, υπάρχουν στο νησί 100 ενεργά κρούσματα σε πληθυσμό 16.000, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο πολύ επικίνδυνο, είναι μονόδρομος το lockdown». Ο κ. Διακομιχάλης αποδίδει ευθύνες για τη διασπορά σε ιερείς του νησιού καθώς και σε αρνητές του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, ενώ τα Ιωάννινα είχαν καταφέρει να ελέγξουν τη διασπορά, τα νοσοκομεία ξαναγέμισαν από ασθενείς με κορονοϊό. Όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, πρόκειται για Αλβανούς οι οποίοι έρχονται με πλαστά τεστ κορονοϊού και στη συνέχεια δηλώνουν ασθενείς προκειμένου να νοσηλευθούν στα ελληνικά νοσοκομεία, αφού έχουν καλύτερη φροντίδα από εκείνα στην πατρίδα τους.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε πιο ήπιο ρυθμό και η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη σε σχέση με τον Νοέμβριο, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν υφίστανται ιδιαίτερη πίεση.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 664.407, από τους οποίους οι 217.125 αφορούν τη δεύτερη δόση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ