ΕΚΠΑ: Επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 σε έγκυες και λεχωίδες

ΕΚΠΑ: Επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 σε έγκυες και λεχωίδες

-Η πρώτη λεχωίδα με σοβαρού βαθμού πνευμονία COVID-19 που χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στο ΠΓΝ «Αττικόν»

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο “Αττικόν” 41 έγκυες, οι οποίες ήταν θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Όπως σημειώνουν οι Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια-διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, στο “Αττικόν” και Παναγιώτης Κρόκος, ιατρός της Κλινικής, μελέτη του Center for Disease Control (CDC) έχει δείξει ότι η εγκυμοσύνη προδιαθέτει σε κίνδυνο για βαριά λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 με αυξημένη πιθανότητα για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, χωρίς όμως να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από λοίμωξη COVID-19. (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6925a1.htm).

Σύμφωνα με τα στοιχεία απο το “Αττικόν”

Πέντε από τις έγκυες που νοσηλεύτηκαν στο Αττικό νοσοκομείο εμφάνισαν πνευμονία COVID-19, μία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και τέσσερις στο τρίτο τρίμηνο. Στις 9-2-2021, σε μία λεχωίδα, την 4η ημέρα της λοχείας, παρατηρήθηκε σοβαρή επιβάρυνση της αναπνευστικής της λειτουργίας και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διασωληνωθεί για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Παρέμεινε διασωληνωμένη για 6 ημέρες και μετά από 8 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, επανήλθε στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο νοσηλείας  για COVID-19 ασθενείς του Αττικού Νοσοκομείου. Η κλινική της εικόνα έχει βελτιωθεί και το μωρό της, το οποίο είναι αγοράκι με βάρος γέννησης 2425 γραμμάρια, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας των Νεογνών και είναι σε άριστη κατάσταση. Σε καμιά από τις γυναίκες που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα.

Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ η χορήγηση εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αν και αρχικά οι διεθνείς οργανισμοί πρότειναν την αποφυγή του εμβολίου στις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες, λόγω έλλειψης δεδομένων για την ασφάλειά του στη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, νεότερες οδηγίες είναι αντικρουόμενες. Δεν υπάρχουν δεδομένα βλαπτικής επίδρασης, ούτε όμως και στοιχεία ασφάλειας που να οδηγούν σε οδηγία για καθολικό εμβολιασμό των εγκύων και των μητέρων που θηλάζουν. Σε έγκυες υψηλού κινδύνου για έκθεση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 προτείνεται ο εμβολιασμός. Οι έγκυες θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.


Σχολιάστε εδώ