Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τον τουρισμό

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τον τουρισμό

-Κάτω από το 50% σε σχέση με το 2019

Χαμηλώνουν περαιτέρω οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η έξαρση της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στο 2021 τη φετινή σεζόν. Μαζί με την αβεβαιότητα διογκώνονται και τα προβλήματα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Η αρχική εκτίμηση (πρόβλεψη) ήταν ότι η τουριστική κίνηση το 2021 θα είναι της τάξης του 50% της αντίστοιχης του 2019. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο ο στόχος αυτός έχει ελαφρώς απομακρυνθεί και είναι αμφίβολο αν τελικώς θα επιτευχθεί. Ενδεικτικές της απαισιοδοξίας που επικρατεί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ρεαλιστής αλλά και… συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «θα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι». Επεξηγώντας πρόσθεσε: «Πέρυσι ήμασταν στο 20% – 25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Ρέτσος χαρακτήρισε «επιεικώς αισιόδοξο» τον στόχο του 50% έναντι του 2019. Η κυβέρνηση θα καταβάλει, όπως είναι φυσικό, συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να σώσει τη φετινή σεζόν, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι σημαντικά για τον προϋπολογισμό, ενώ συμβάλλουν και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσει διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής, ούτως ώστε με συνθήκες υγειονομικά ασφαλείς οι πολίτες των χωρών αυτών να επισκεφθούν την Ελλάδα στη διάρκεια της θερινής σεζόν. Προβάδισμα σ’ αυτό φαίνεται να έχουν χώρες όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωράει με γοργούς ρυθμούς, όπως, π.χ., η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ, οπότε στη συνέχεια η χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει τα σύνορα για τους επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα. Προκειμένου να διαμορφώσει ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, που θα αποτελέσει κίνητρο για τους ξένους επισκέπτες, το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Τουρισμού προβλέπει τον εμβολιασμό των απασχολούμενων στον χώρο. Ο Χ. Θεοχάρης θα ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζομένους, προκειμένου η τουριστική σεζόν να ξεκινήσει μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας τόσο για τους ίδιους όσο και για τους τουρίστες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ