Βιάζεται η κυβέρνηση για την ψήφο των ομογενών

Βιάζεται η κυβέρνηση για την ψήφο των ομογενών

Εν όψει πρόωρων εκλογών

-Από τους 800.000 μόνο οι 300.000 θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους

Ανεξήγητη (;) βιασύνη επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών. Αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο του 2023, τα αρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, ούτως ώστε όλα τα θέματα που εκκρεμούν να έχουν ρυθμιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα, όπου όσοι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να πάρουν μέρος στις εκλογές θα πρέπει να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους, παραθέτοντας τα πλήρη στοιχεία τους και σε συνεργασία με τις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές.

Νομική (απαράβατη) προϋπόθεση είναι ότι πρέπει κάθε ομογενής ή απόδημος Έλληνας να αποδείξει εγγράφως ότι τα τελευταία 34 χρόνια έμεινε στην Ελλάδα δύο τουλάχιστον χρόνια. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θα τεθεί για τη συμμετοχή τους στις ελληνικές εκλογές είναι να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους των χωρών όπου διαμένουν.

Το ζήτημα αυτό αφορά ως επί το πλείστον τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, αφού μετά από παραμονή χρόνων έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκεί εκλογές. Η προϋπόθεση αυτή ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά για ένα μεγάλο τμήμα των ομογενών, αν πρόκειται δηλαδή να χάσουν το δικαίωμα ψήφου στις χώρες που ζουν.

Ο βασικός λόγος που χαμηλώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό αυτών που θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους έχει να κάνει με την πανδημία. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι μετακινήσεις είναι απαγορευτικές, ενώ η συνεργασία με τις προξενικές αρχές είναι δύσκολη και χρονοβόρα, χωρίς να υποτιμάει κανείς και τις δυσκολίες (οικονομικές και άλλες) που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Εξ ου κι ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 800.000, τώρα η κυβέρνηση υπολογίζει ότι αυτοί που θα εγγραφούν στους καταλόγους δεν θα υπερβαίνουν τους 300.000.

Πάντως, επειδή στην υπόθεση υπάρχουν πολλές σκοτεινές (αδιευκρίνιστες) πτυχές και η διασταύρωση των στοιχείων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν ήδη θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας των σχετικών διαδικασιών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ