Κριτική από ευρωβουλευτές για την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στη Μόσχα

Κριτική από ευρωβουλευτές για την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στη Μόσχα

Η επίσκεψη του κ. Borrell στη Μόσχα δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, δήλωσαν πολλοί ευρωβουλευτές, επικρίνοντας και το Συμβούλιο για την έλλειψη απάντησης στις επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική ανακοίνωση.

Σε συζήτηση την Τρίτη το απόγευμα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Josep Borrell σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία, ορισμένοι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τις προθέσεις της επίσκεψής του, ενώ πολλοί άλλοι καταδίκασαν το ταξίδι του στη Μόσχα. Τόνισαν ότι δεν πραγματοποιήθηκε σε κατάλληλη χρονική στιγμή, δεδομένης της παρατεταμένης επιδείνωσης των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, της καταστολής των διαδηλώσεων στη Ρωσία, της απέλασης των διπλωματών της ΕΕ, των αποπειρών δολοφονίας από τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς και της φυλάκισης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny.

Πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα ενδιαφέρεται να αντιστρέψει την αρνητική εξέλιξη των σχέσεών της με την ΕΕ, ενόσω η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εγείρει ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Επέκριναν επίσης έντονα τη συμπεριφορά και τη στάση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov έναντι της ΕΕ και του Josep Borrell κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους και της συνέντευξης Τύπου, που χρησιμοποιήθηκαν για να υποσκάψουν την ΕΕ.

Ο κ. Borrell είπε κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις του ότι πήγε στη Ρωσία για να εξετάσει, δια της δομημένης διπλωματικής οδού, αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις διαφορές της με την ΕΕ και να αναστρέψει τις αρνητικές εξελίξεις στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αντίδραση που παρατήρησε καταδεικνύει ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση πρόσθεσε.

Ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν επίσης την αποτυχία των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ να λάβουν περισσότερα και ισχυρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας, περαιτέρω κυρώσεων συμπεριλαμβανομένων. Ορισμένοι κατήγγειλαν επίσης ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ επειδή δεν έχουν αντιδράσει επαρκώς στην επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, για παράδειγμα με την παύση του αγωγού Nord Stream II.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ. (09.02.2021)

Φωτό: europarl.europa.eu


Σχολιάστε εδώ