Κ. Αλλαγιάννης στο “Π”: Τοπική αυτοδιοίκηση και COVID-19: Απειλή ή πρόκληση εκσυγχρονισμού;

Κ. Αλλαγιάννης στο “Π”: Τοπική αυτοδιοίκηση και COVID-19: Απειλή ή πρόκληση εκσυγχρονισμού;

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ
Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας


Με τη συμπλήρωση, πλέον, ενός έτους από την εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον αγώνα κατά του αόρατου εχθρού, που μοιάζει να έχει αλλάξει συλλήβδην και προοδευτικά το modus vivendi των ζωών μας.

Οι οργανισμοί της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, που εκ του φυσικού είναι οι εγγύτεροι κρατικοί φορείς στον πολίτη, κλήθηκαν και καλούνται να στέκονται όχι μόνο αρωγοί, αλλά στυλοβάτες της συνολικής προσπάθειας του κρατικού μηχανισμού.

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, που εν πολλοίς θεωρείτο τοτέμ, εν ριπή οφθαλμού, από επικοινωνιακό τρικ μετουσιώθηκε σε απόλυτη αναγκαιότητα και προαπαιτούμενο για την ανταπόκριση στις τεράστιες προκλήσεις της πανδημίας, που δεν περιορίστηκαν μόνο στο άμεσο υγειονομικό ζήτημα, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν σε κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον καθ’ αυτό διοικητικό τομέα λειτουργίας μας.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης, επήλθε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας στους ΟΤΑ, με αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, απομακρυσμένη εξυπηρέτηση του κοινού, τηλεργασία, καίριες αλλαγές στη λειτουργία επιτροπών και οργάνων, ευρύτατη εφαρμογή των τηλεδιασκέψεων και εν γένει καταπολέμηση εκ των έσω (!) της γραφειοκρατίας.

Τα ανωτέρω, βεβαίως, κατέστησαν εφικτά λόγω του κεντρικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και διαμέσου της αυτοθυσίας του προσωπικού μας.

Εντούτοις, παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, με αφοσίωση και προγραμματισμό προς όφελος των δημοτών μας, κατορθώσαμε και ολοκληρώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για τον τόπο μας.

Εν μέσω πανδημίας και με 36 μήνες προθεσμίας εκτέλεσης του έργου, υπεγράφη πρόσφατα η σύμβαση ύψους 10.458.710,87 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με ανάδοχο εταιρεία για την εκτέλεση κατασκευής του υποέργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Πόρτο Ράφτη – Α’ Φάση», της Πράξης «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Μαρκοπούλου και ολοκλήρωση αναβάθμισης ΕΕΛ, για συνολική δυναμικότητα 40.000 ι.κ.».

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή τμήματος του συνολικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο Πόρτο Ράφτη, το οποίο θα καλύπτει το κύριο παραλιακό μέτωπο του οικισμού, κάποιους από τους κεντρικούς συλλεκτήρες καθώς και τους Κεντρικούς Αποχετευτικούς Αγωγούς (ΚΑΑ). Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 1.500 ιδιωτικών συνδέσεων, η κατασκευή των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του δήμου.

Επιπλέον, έπειτα από 14 χρόνια επίπονων, επίμονων και μακροχρόνιων διαδικασιών του δήμου μας, ολοκληρώνεται επιτυχώς η αναθεώρηση του ΓΠΣ του Δήμου Μαρκοπούλου, αφού με ευρύτατη πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε τη «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Μαρκοπούλου Μεσογαίας Περιφέρειας Αττικής».

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι η μεθοδικότητα και η προνοητικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτονόητες προϋποθέσεις προκειμένου όχι μόνο να αποφύγουμε τον σκόπελο του εκτροχιασμού στους ταραγμένους αυτούς καιρούς, αλλά να μετατρέψουμε τη σημερινή (αναγκαστική) ανασυγκρότηση σε αφετηρία για μια νέα, απλοποιημένη και αποτελεσματικότερη πραγματικότητα στα δημοτικά πράγματα, μακριά από τα κακώς κείμενα.

Με την κοινή προσπάθεια, καθείς από τον δικό του προμαχώνα, πάντα με εφαλτήριο τον άνθρωπο, είναι δεδομένο ότι θα επανοικοδομήσουμε σε νέες, πιο στέρεες και ποιοτικότερες βάσεις την κοινωνία μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ