Πράσινο υδρογόνο: Η καθαρή ενεργειακή λύση του μέλλοντος;

Πράσινο υδρογόνο: Η καθαρή ενεργειακή λύση του μέλλοντος;

Εάν θέλουμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που παράγει ενέργεια. Αυτή την εβδομάδα στο Business Planet εστιάζουμε στη δύναμη του υδρογόνου.

Θεωρείτο εδώ και πολύ καιρό μία από τις λύσεις στο ενεργειακό μας πρόβλημα, αλλά παρά τις φήμες, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει δώσει. Αυτό όμως αλλάζει τώρα. Είμαστε στην Γερμανία για να δούμε πώς η τεχνολογία μιας εταιρίας μπορεί να βάλει την Ευρώπη στον δρόμο για ένα μέλλον με ελάχιστη χρήση άνθρακα.

Για δεκαετίες, πολλοί υποστήριζαν ότι το υδρογόνο θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Η γερμανική εταιρία Hydrogenious πιστεύει ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα του. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει, μπορεί να βοηθήσει στην μεταφορά του υδρογόνου με χαμηλό κόστος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το πράσινο υδρογόνο, το υδρογόνο δηλαδή που δεν έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα. Η τεχνολογία αυτή θα μπορέσει να συνδέσει μεταξύ τους, τόπους παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα και τα πάρκα ηλιακής ενέργειας. Έτσι το υδρογόνο θα φτάσει εκεί που είναι περισσότερο αναγκαίο:

«Η τεχνολογία μας επιτρέπει την ασφαλή και αποτελεσματική αποθήκευση υδρογόνου σε ένα μεταφορικό μέσο υγρού φορτίου που είναι πλήρως συμβατό με τις σημερινές υποδομές για υγρά καύσιμα. Όσον αφορά τη δυναμική του, θέλουμε να διευκολύνουμε την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας υποδομών πράσινου υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλο στόχο και προσδοκία την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, την απανθρακοποίηση των μεταφορών και της βιομηχανίας. Θέλουμε συνεπώς να συμβάλλουμε με τις προσπάθειές μας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή» αναφέρει ο Ντάνιελ Τάικμαν, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogenious.

Όσον αφορά την χρήση του υδρογόνου, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ευρώπης στην ανάπτυξη του σωστού οικοσυστήματος; «Ο ρόλος της Ευρώπης είναι καίριος. Πρέπει να δούμε το υδρογόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν είναι κάτι που μπορείς να εφαρμόσεις σε εθνικό επίπεδο. Συνεπώς πιστεύω ότι οι μηχανισμοί χρηματοδότησης που έχει εισάγει η Ε.Ε. είναι ο,τι χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα το πράσινο υδρογόνο» συμπληρώνει ο Τάικμαν.

Σήμερα, το υδρογόνο προέρχεται βασικά από τα ορυκτά καύσιμα. Μπορεί να παραχθεί όμως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω της ηλεκτρόλυσης.

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα να παράγει 13 φορές περισσότερο καθαρό υδρογόνο το 2024 σε σχέση με σήμερα και 130 φορές περισσότερο μέχρι το 2030. Γι’ αυτό το λόγο ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο. Η εταιρία Hydrogenious είναι ήδη μέλος της. Η Συμμαχία είναι ανοικτή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες. Θέλει να φέρει κοντά το δημόσιο και τους παίκτες του κλάδου.

Με πληροφορίες από euronews.com
Φωτο: screenshot video


Σχολιάστε εδώ