Μικρό «Σινικό Τείχος» στο παραλιακό μέτωπο!

Μικρό «Σινικό Τείχος» στο παραλιακό μέτωπο!

Σε… Γεφύρι της Άρτας κινδυνεύει να μετατραπεί το περίφημο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως… Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η αιτία είναι ότι τα λεφτά τελείωσαν κι αν δεν εξευρεθούν άλλοι πόροι το έργο θα παραμείνει στη μέση.

Την αποκαρδιωτική αυτή αποκάλυψη έκανε, πριν από μερικές ημέρες, στο Κανάλι Ένα, τον δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μετά τη συζήτηση-ενημέρωση που έγινε για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι από την αρχή της θητείας της κ. Δούρου στην Περιφέρεια είχε πει σε όλους τους τόνους ότι το έργο δεν έπρεπε να ξεκινήσει γιατί δεν υπήρχαν λεφτά και δεν θα τελείωνε ποτέ.

Η ιδέα και τα πρώτα σχέδια για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ξεκίνησαν το 2012, αλλά δυόμισι χρόνια μετά το έργο απεντάχθηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί χαρακτηρίστηκε… φαραωνικό και πολυτέλεια για μια χώρα χρεοκοπημένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Είπα τότε», υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, «ότι το έργο χωρίς λεφτά δεν πρέπει να ξεκινήσει. Όμως η νέα τότε διοίκηση της Περιφέρειας, επειδή προφανώς ήθελε να δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι μεγάλο, το ξεκίνησε βασιζόμενη στα 350 εκατ. ευρώ που της άφησε στο ταμείο η δίκη μας διοίκηση. Αυτό ήταν ένα διπλό λάθος, διότι από τη μία έγινε ένα έργο που δεν θα τελειώσει κι από την άλλη χάθηκαν πολύτιμοι πόροι, που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί στους 35 δήμους της Περιφέρειας για να κάνουν έργα πνοής και ουσίας, όπως σχολικά κτίρια, αντιπλημμυρικές υποδομές κ.λπ.».

«Ήταν σαν να ξεκινάει κάποιος να κάνει μια πολυκατοικία χωρίς να έχει όλο το απαιτούμενο πόσον. Και όταν τα χρήματα που διαθέτει τελειώσουν το κτίριο μένει… γιαπί». Η πρώτη φάση ήταν να τελειώσει το 2019, τώρα όμως μετά από τρεις παρατάσεις θα παραδοθεί το καλοκαίρι, δηλαδή δύο χρόνια μετά. Για τη δεύτερη φάση απαιτούνται γύρω στα 170 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν», επισήμανε ο κ. Σγουρός. Στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ειπώθηκε πως προσελήφθη χρηματοοικονομικός σύμβουλος για να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη για τη δεύτερη φάση, η οποία θα προβλέπει και τρόπους χρηματοδότησης.

Μεγάλο θέμα υπάρχει όμως και με τα μπάζα που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο από τις εκσκαφές που έγιναν για τα αντιπλημμυρικά έργα στα πλαίσια της πρώτης φάσης αλλά και από τις μετατοπίσεις των δρόμων ή τη δημιουργία των οδικών σηράγγων. Αυτά τα μπάζα όμως δεν μπορούν να φύγουν από εκεί γιατί θα χρησιμοποιηθούν στη δεύτερη φάση. Κάτι που σημαίνει πως όσο καθυστερεί η φάση αυτή θα συνεχίζεται το μαρτύριο των κατοίκων. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, που παρίστατο στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε τους λόφους αυτούς… μικρό «Σινικό Τείχος»!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ