Ευρ. Στυλιανίδης: Στόχος της Τουρκίας η ακίνητη περιουσία του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής

Ευρ. Στυλιανίδης: Στόχος της Τουρκίας η ακίνητη περιουσία του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής

Στο θέμα που ανέκυψε με την αλλαγή της πινακίδας του ιεροσπουδαστηρίου (η στήλη είχε ασχοληθεί με τη «διαμάχη») τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. 

Μιλώντας στο Sputniknews, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Τουρκίας για τον ρόλο της με αφορμή το ιεροσπουδαστήριο.

Στόχος, όπως είπε, είναι ο έλεγχος των Βακουφίων από τη γείτονα, κυρίως η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται το ιεροσπουδαστήριο, ενώ εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η εργαλειοποίηση της μειονότητας, βάσει του τρόπου που δρα η Τουρκία σε σχέση με όλες τις μειονότητες στα Βαλκάνια, με στόχο να επηρεάσει τη βάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου:

«Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς προέρχονται από μηχανισμούς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως του τουρκικού παρακράτους. Η βασική εμμονή της Τουρκίας είναι να χαρακτηριστεί –εκ των υστέρων– η μειονότητα “τουρκική” κι όχι μουσουλμανική, σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό όμως είναι αδύνατο να γίνει. Οι Τούρκοι προσπαθούν να το χαρακτηρίσουν ως μειονοτικό ώστε μέσω αυτού και του αντίστοιχου στην Ξάνθη να αναλάβουν τον έλεγχο των Βακουφίων, των δωρεών που διαχειρίζεται το ιεροσπουδαστήριο», υποστηρίζει ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι τα «φιλέτα» Βακουφίων που βρίσκονται στο κέντρο της Κομοτηνής ανήκουν στο ιεροσπουδαστήριο.

«Αν οι Τούρκοι καταφέρουν να μεταβάλουν τον χαρακτήρα της μειονότητας, αλλάζει και όλη η βάση παρέμβασης που μπορεί να έχει στην περιοχή. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να τεκμηριώσει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ειδικά μετά το 1990. Στη Θράκη δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί σχετίζονται με τον τουρκικό εθνικισμό. Η μειονότητα αποτελείται από μετριοπαθείς μουσουλμάνους, ενταγμένους στο περιβάλλον της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την ελληνική Πολιτεία να σέβεται απόλυτα από την πλευρά της όλα τα δικαιώματα πρωτότυπα και πρότυπα», υπογράμμισε ο βουλευτής Ροδόπης.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η γείτονας πρέπει να σεβαστεί τα όσα ορίζουν η Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο καθώς και την πολιτισμική ταυτότητα των υποομάδων της μειονότητας (Ρομά, Πομάκοι κ.λπ.). Η Ελλάδα έχει χρέος να προστατέψει τις υποομάδες αυτές από βίαιο εκτουρκισμό και δεν μπορεί να δεχθεί τη μετατροπή της μειονότητας σε εθνική από θρησκευτική».

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: pontos-news.gr


Σχολιάστε εδώ