Η μεγάλη ήττα της Αμερικής προς μεγάλη χαρά της Κίνας και της Ρωσίας…

Η μεγάλη ήττα της Αμερικής προς μεγάλη χαρά της Κίνας και της Ρωσίας…

– Κατέρρευσε η αίγλη της παντοδύναμης χώρας

Συντρίμμια άφησε ο Τραμπ!

«Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι. Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι. Ο Τραμπ είναι ένας πολύ διαταραγμένος τύπος και αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν για να τον βγάλουμε μόνιμα από την πολιτική ζωή του τόπου. Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τώρα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπως φυσικά και τον Λευκό Οίκο, πρέπει να είναι καλά νέα για όλους μας. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο σωστός άνθρωπος για να αρχίσει την προσπάθεια επιδιόρθωσης μιας βεβαρημένης κατάστασης από τα συντρίμμια που άφησε ο Τραμπ, και να μας επαναφέρει στην ομαλότητα».

Μάικλ Δουκάκης
Ελληνοαμερικανός πρώην προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών


Ο Τραμπ είναι αδίστακτος…

«Ο τραμπισμός είναι ένα πολύ πετυχημένο κίνημα λαϊκισμού. Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει κατακτήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Έφερε καλύτερα αποτελέσματα στους ρεπουμπλικάνους, υποστηρίζεται από σημαντικά ονόματα, αρκετοί υποψήφιοι πήγαν καλά στις εκλογές λόγω της διασύνδεσής τους με τον Τραμπ. Ο τραμπισμός είναι ισχυρό κίνημα, παρότι σε επίπεδο ιδεών είναι ρηχό. Ο Τραμπ επιδιώκει να διατηρήσει τον τραμπισμό, έχει φιλοδοξίες για τις επόμενες εκλογές το 2024, είναι αδίστακτος σε όσους στρέφονται εναντίον του, όπως έγινε αντιληπτό με τον γενικό εισαγγελέα Γιούλιαμ Μπαρ και τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς».

Ντέσμοντ Κινγκ
Καθηγητής στην Οξφόρδη, ειδικός στην πολιτική των ΗΠΑ


Το τέλος της προεδρίας Τραμπ δεν σταματάει τον διχασμό στις ΗΠΑ

«Η προεδρία Τραμπ, η οποία έχει τις ρίζες της στον θυμό, στον διχασμό και στη διακίνηση θεωριών συνωμοσίας, τελειώνει με την έφοδο του όχλου στο Καπιτώλιο έπειτα από την υποκίνηση ενός ηττημένου ηγέτη που προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία σαν να είναι η Αμερική ακόμη μία αυταρχική χώρα. Δεν θα έλεγα φυσικά σε καμία περίπτωση ότι το τέλος της προεδρίας Τραμπ σταματάει τον διχασμό στις ΗΠΑ. Αυτό που είδαμε στις 6 Ιανουαρίου είναι το αποκορύφωμα τεσσάρων ετών όξυνσης της πόλωσης στην Αμερική.

Θα ερμηνευτεί ως ο επίλογος της προεδρίας Τραμπ, αλλά οι διαιρέσεις θα παραμείνουν μετά τον Τραμπ και θα είναι ένα εμφανές ε­μπόδιο για τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους ηγέτες και των δύο κομμάτων πολύ καιρό μετά την αποχώρηση του Τραμπ».

Πίτερ Μπέικερ
Επικεφαλής ανταποκριτής των «New York Times» στον Λευκό Οίκο


Τραμπικής εμπνεύσεως βία…

«Του λείπει η διανοητική λεπτότητα για να αντιληφθεί την ειρωνεία: ο ηθικός αυτουργός της βανδαλιστικής εισβολής στο Καπιτώλιο είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών – ο πρόεδρος! Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος του Τραμπ – η ‘‘ύβρις’’ συνοδεύει τον αδίστακτο ναρκισσιστή. Με την ηθική αυτουργία του στην εισβολή διέβη τον Ρουβίκωνα. Υποκινώντας τη βία, απομείωσε το πολιτικό κεφάλαιό του – συνεργάτες και υπουργοί του παραιτήθηκαν, κομματικοί παράγοντες αποστασιοποιούνται. Η τρα­μπικής εμπνεύσεως βία θα σημάνει την απαρχή του τέλους της τραμπικής εκδοχής του λαϊκισμού. Η βία δεν γίνεται αποδεκτή σε καμία ώριμη δημοκρατία. Όποιος τη χρεώνεται, ζημιώνεται πολιτικά.

Για να γίνει ένας αδίστακτος ναρκισσιστής καταστρεπτικός, χρειάζονται συνεργοί. Συγχρόνως, για να χτιστεί ανάχωμα στον καταστρεπτικό ναρκισσισμό απαιτού­νται πρωτοβουλίες».

Χαρίδημος Τσούκας
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick


Μας χρειάζονται θεσμοί με ψυχή

«Εκείνος τον οποίο συγκινεί η δύναμη της Αμερικής κλειδώνει την Αμερική στον εαυτό του και κλειδώνεται μέσα της, εκείνος που παθιάζεται με την ψυχή του έθνους ανοίγει χώρο μέσα του για αναστοχαστική ευθύνη.
Τα μέγιστα πνευματικά έργα του αρχαίου και του νεότερου πολιτισμού προσφέρουν σταθερά το υλικό που εμβολιάζει εναντίον των φαινομένων συλλογικής παρακρούσεως που απειλούν την κοινωνία. Θεσμοί με ψυχή μάς χρειάζονται, όχι απλώς λειτουργικά άτομα στην υπηρεσία της αγοράς».

Στέλιος Ράμφος
Συγγραφέας


Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους πραγματικούς ήρωες…

«Η Αμερική σώθηκε από την εγρήγορση των πολιτών της, που συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές, οι οποίες έγιναν με άψογο τρόπο παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τους πραγματικούς ήρωες της περιπέτειας αυτής, τους υπευθύνους των εκλογών σε κρίσιμες Πολιτείες, όπως π.χ. ο γραμματέας της Επικρατείας της Πολιτείας της Γεωργίας, Μπραντ Ραφενσπέργκερ. Αν και Ρεπουμπλικανός, συγκρούστηκε σφοδρά με τον Τραμπ, αντιστάθηκε στις πιέσεις του και προστάτεψε τις εκλογικές διαδικασίες της Πολιτείας του, παρά τις αφόρητες πιέσεις και απειλές από τον ίδιο τον πρόεδρο. Η Αμερική σήμερα θα ήταν σε πολύ χειρότερο σημείο αν δεν υπήρχαν πολιτικοί με το σθένος του κ. Ραφενσπέρ­γκερ. Οι θεσμοί της ελευθερίας δεν επιβιώνουν από μόνοι τους.

Χρειάζονται τη δημοκρατική σωφροσύνη όλων μας, ηγετών, αξιωματούχων και απλών πολιτών. Κανείς δεν είναι ασήμαντος όταν το ζητούμενο είναι η αυτοπροστασία της δημοκρατίας».

Παύλος Ελευθεριάδης
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


Λείπουν οι μεγάλες αλλαγές…

«Στις 6 Ιανουαρίου το πλήθος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, εκφράζοντας με άξεστη απελπισία την έχθρα απέναντι στις ‘‘ελίτ’’. Όμως, δύο μήνες πριν, η κατεδάφιση των αγαλμάτων και η αμφισβήτηση των κλασικών συγγραφέων προήλθε από το ‘‘πολιτικώς ορθόν’’ τμήμα της εκλεπτυσμένης ελίτ. Η Αμερική ζει ‘‘περιμένοντας τους βαρβάρους’’; Η Κίνα, από το βάθρο της υπερχιλιετούς ιστορίας της, παρακολουθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν, πάντως, κατ’ επανάληψη στην ιστορία τους, την ικανότητα να ξεπερνούν τις κρίσεις και να ανανεώνονται. Έχασαν την ευκαιρία μετά την κρίση του 2001 – το πρόβλημα προερχόταν έξωθεν. Το 2021 δεν υπάρχει αυτό το πρόσχημα. Ο νέος Πρόεδρος επέδειξε ήρεμη δύναμη και έμπειρη σοφία. Χρειάζονται, όμως, μεγάλες αλλαγές για την απαραίτητη προσαρμογή, οι οποίες θα έχουν απόηχο σε ολόκληρη την Οικουμένη».

Γιώργος Πρεβελάκης
Ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης


Δεν θα είναι καλή η εξέλιξη για τη χώρα μας

«Το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες δικαίου έχει ανάγκη μια ισχυρή Αμερική και δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί αλώβητο αν στην ηγεσία του βρίσκεται μια αμερικανική δημοκρατία που παραπαίει. Η αποσάθρωση μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται στις αρχές και αξίες του Δικαίου δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα μας. Υπό αυτή την έννοια, είναι ευτύχημα που υπάρχει η ΕΕ, με όλα της τα προβλήματα, αλλά σταθερά προσηλωμένη στις αξίες που και η χώρα μας πρεσβεύει».

Αλέξανδρος Διακόπουλος
Πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού


Στήριζαν τον Τραμπ…

Πού ήταν οι 2.000 αστυνομικοί, με προϋπολογισμό 460 εκατ. που είχαν να διασφαλίσουν μόλις δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα;

«Χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρες ώρες για να επέμβουν η εθνοφρουρά και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και να εκκενώσουν το Καπιτώλιο καθώς έπεφτε το σούρουπο, γύρω στις 5 μ.μ. Ωστόσο το αυτονόητο αιωρείται μέχρι σήμερα αναπάντητο: Πώς γίνεται η αστυνομία του Καπιτωλίου, ένα πλήρως εξοπλισμένο σώμα 2.000 αστυνομικών, με προϋπολογισμό 460 εκατομμυρίων, επιφορτισμένο για την ασφάλεια μόλις δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, να μην καταφέρει να διαχειριστεί μια σχετικά μικρών διαστάσεων και απολύτως αναμενόμενη κρίση; ‘‘Μη μου πείτε ότι αν επρόκειτο για διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter δεν θα είχαν τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από την αστυνομία σε σύγκριση με αυτή τη συμμορία των τραμπούκων’’, δήλωσε ο Τζο Μπάι­ντεν. Ποιος μπορεί να τον διαψεύσει;».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ