Και η Γαλλία συνιστά τώρα μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Και η Γαλλία συνιστά τώρα μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας

-Ανησυχία για την εξάπλωση στελεχών υψηλότερης μεταδοτικότητας

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε την Πέμπτη στους πολίτες να αποφεύγουν τις απλές υφασμάτινες μάσκες για τον κοροναϊό και να φορούν μάσκες χειρουργείου ή μάσκες υψηλής προστασίας, αν και δεν καθιστά το μέτρο υποχρεωτικό όπως η Γερμανία.

Στη Γαλλία η χρήση καλύμματος στο στόμα και τη μύτη ήταν ήδη υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχε σύσταση για το είδος της μάσκας. Η νέα οδηγία έρχεται μετά τις ενδείξεις ότι το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος του κοροναϊού είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

«Η σύσταση που απευθύνω στους Γάλλους πολίτες είναι να μην χρησιμοποιούν στο εξής υφασμάτινες μάσκες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στο γαλλικό δίκτυο TF1.

Προειδοποίησε ακόμα πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Αξιωματούχοι του γαλλικού συστήματος Υγείας είχαν αναφέρει νωρίτερα αύξηση του ρυθμού μετάδοσης της νόσου στη χώρα, και είχαν δηλώσει ανήσυχοι για τα πιο μεταδοτικά στελέχη που ανιχνεύονται σε άλλες χώρες.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων άλλαξαν τις συστάσεις και κατέστησαν υποχρεωτικές τις χειρουργικές μάσκες στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα. Δεκτές γίνονται και οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές FFP2 ή FFP3, ή την αμερικανική προδιαγραφή N95, οι οποίες συγκρατούν περισσότερα σωματίδια του αέρα.

Οι μάσκες FFP2 είναι πάντως υποχρεωτικές για το προσωπικό οίκων ευγηρίας, καθώς και για τους πολίτες της Βαυαρίας που εισέρχονται σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα.

Καμία μάσκα δεν μπορεί να εμποδίσει απόλυτα την εισπνοή σωματιδίων ή τη διαρροή σταγονιδίων από τον χρήστη, ωστόσο οι μάσκες υψηλής προστασίας μειώνουν τον κίνδυνο καθώς εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο και περιλαμβάνουν πολλαπλά φίλτρα. Οι χρήστες πρέπει να βεβαιώνονται ότι η συσκευασία της μάσκας αναγράφει την ένδειξη CE, η οποία σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί.

Λόγω των αντιδράσεων για το υψηλότερο κόστος των μασκών υψηλής προστασίας, περίπου 2-5 ευρώ στη Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφέρει δωρεάν μάσκες ή οικονομική αποζημίωση στους φτωχότερους πολίτες.

Πηγή+φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ