Δημιουργήσαμε μια γενιά απαιτητική, ανυπάκουη

Δημιουργήσαμε μια γενιά απαιτητική, ανυπάκουη


Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Βία και βία στον υπέρτατο βαθμό. Πόσο τραγικά απελπιστικό είναι να παρακολουθείς στην τηλεόραση δύο νεαρά παιδιά να κακοποιούν με τόσο μένος έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας τους; Και όλο αυτό γιατί τους έκανε παρατήρηση επειδή δεν φορούσαν μάσκα, η οποία έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της εποχής μας.

Ένα μέσο που μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας. Και αν, εν πάση περιπτώσει, δεν το πιστεύουν ή ακόμα τους ενοχλεί, όπως και η υποχρεωτική απαγόρευση, εν μέρει, της κυκλοφορίας, δεν δικαιολογείται αυτή η ακραία συμπεριφορά τους.

Δεν σεβάστηκαν έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας τους και αντέδρασαν στην παρατήρησή του σαν τους τελευταίους κακοποιούς μιας κοινωνίας όπου δεν υπάρχει μέτρο, δεν υπάρχουν αρχές, δεν υπάρχει τιμωρία. Και είναι, αλήθεια, αυτό για το οποίο ο Σωκράτης μίλησε στην «Απολογία» του. Η θεία χάρις έδωσε στον άνθρωπο την ελευθερία, απλόχερα και πλούσια.

Όμως ο άνθρωπος, ανίκανος να τη διαχειριστεί σωστά, ζήτησε κάποια αρχή που θα τον έθετε μέσα σε περιθώρια και όρους. Παντού λοιπόν υπάρχουν όρια που πρέπει να επιβάλλονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα πρέπει να μπει ένας φραγμός στην ασυδοσία των ελευθεριών, στην άγουρη νεολαία, που οφείλει σεβασμό στους μεγαλύτερους και όχι μόνο, στους πάντες, στο σχολείο και σε κάθε κοινωνική επαφή.

Και κάτι πολύ πιο βασικό, η τιμωρία. Φτιάξαμε κακομαθημένα παλιόπαιδα με τις παραχωρήσεις και τις άφθονες παροχές. Καιρός να σταματήσουμε αυτήν την τακτική. Ως γονείς, πρέπει να πάψουμε να προσφέρουμε μόνο αλλά και να απαιτούμε την ανάλογη ανταπόκριση.

Δημιουργήσαμε μια γενιά απαιτητική, ατίθαση, ανυπάκουη. Πιστέψαμε ότι έπρεπε να μη λείψει στα παιδιά μας τίποτα από όσα εμείς δεν είχαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να τους δώσουμε λάθος μηνύματα, να τους γεμίσουμε ψευδαισθήσεις, ότι όλος ο κόσμος τους ανήκει, χωρίς αγώνα, χωρίς προσπάθεια και να τους στείλουμε στην αντίθετη πλευρά του δρόμου. Στην πλευρά εκείνη που λέει ότι ο βιασμός, η αγριότητα, η αμετροέπεια, η ασέβεια σε αρχές είναι ο τρόπος να αποκτάς την επιτυχία.

Ας τους δώσουμε ένα καλό παράδειγμα. Τα παιδιά εκείνα που αγωνιούν για μία θέση στα πανεπιστήμια, που έχουν πρότυπα και μένουν μακριά από εξτρεμιστές και αργόσχολους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ