Rafale νομοσχέδιο: Συναίνεση υπέρ της ψήφισης – Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Rafale νομοσχέδιο: Συναίνεση υπέρ της ψήφισης – Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ευρεία συναίνεση καταγράφεται για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αμυντικές δαπάνες που περιλαμβάνει την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Υπέρ του νομοσχεδίου ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε επιφυλαχτεί να τοποθετηθεί, τελικά ανακοίνωσε ότι αν και εξακολουθεί να έχει πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τις συμβάσεις θα ταχθεί θετικά επί της αρχής. Το ΚΙΝΑΛ, μίλησε για εθνικά υπεύθυνο ναι, ενώ «υπέρ της προμήθειας των αεροσκαφών», τάχθηκε και η Ελληνική Λύση. Αντίθετα, αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο το ΚΚΕ και το ΜέΡα25.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale θα σκεπάσουν το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους

«18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η μετάφραση του Rafale στην ελληνική γλώσσα, ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπταμένους στο χειριστήριο, θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους», τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Επιλέγουμε, στον παραλογισμό των απειλών, να απαντάμε με ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Γιατί πιστεύουμε ότι οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα», τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και των όπλων που θα ενσωματώνουν είναι για την Άμυνά μας ό,τι είναι το εμβόλιο για την πανδημία».

Ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε πως «με τις καίριες επιλογές της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί κραταιές Ένοπλες Δυνάμεις με τρόπο που να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να παραμένουν επίκαιρες και στις προκλήσεις του αύριο και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιλέξουν να ψηφίσουν , «παρών» σήμερα καθώς αυτό θα ήταν ένα «απών» από την εθνική συνεννόηση. Όλοι εμείς, είπε ο Μακάριος Λαζαρίδης «ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού θα πρέπει να πούμε ομόφωνα «ναι» σαν μια γροθιά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Γ. Τσίπρας: Κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν αντικαθιστά την Εξωτερική Πολιτική

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εάν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει πως οι συμβάσεις για την απόκτηση των Rafale είναι πολύ προβληματικές για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, θα ταχθεί «υπέρ» της προμήθειας υπό τον όρο ότι δεν θα αλλάξει αλλά θα συνεχιστεί ο αμυντικός σχεδιασμός που δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν και αυτή η αγορά των αεροσκαφών όταν ανακοινώθηκαν διέβλεπε και μια γενικότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, αυτό ο χρόνος έδειξε ότι πια δεν είναι «πάνω στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στις έντονες ενστάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις τρεις συμβάσεις, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε πως όπως τελικά αυτές διαμορφώθηκαν «δεν μπορείτε να έχετε υπογεγραμμένη σύμβαση πριν έλθει η Γαλλίδα υπουργός». «Σε ορισμένα σημεία τους καταστρατηγείται η ελληνική νομοθεσία». Για τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα παραλάβουμε είπε πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραλάβουμε χωρίς καμία εγγύηση και ασχέτως από ό,τι προβλήματα μπορεί να έχουν».

Β. Κεγκέρογλου: Μαζί με το εθνικά υπεύθυνο ναί το ΚΙΝΑΛ απαιτεί διαφάνεια

«Το ΚΙΝΑΛ λέει ένα καθαρό και υπεύθυνο εθνικά «ναι» στα Rafale, αλλά με διαφάνεια, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με τις επιχειρήσεις Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία η οποία, όπως εξήγησε ο εισηγητής του κόμματος, δεν υπεισέρχεται στα καταρχήν συμφωνηθέντα με τους Γάλλους όπως αποτυπώνονται στα τρία σχέδια συμβάσεων αλλά καθορίζει υποχρεώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: α) Για τις ενδεδειγμένες ενέργειες προώθησης της συνεργασίας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις του Μητρώου Επιχειρήσεων που τηρείται στο Υπ. Άμυνας και β) Την υποχρεωτική και όχι δυνητική, 6μηνιαία ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων σε συνεδριάσεις αποκλειστικά για αυτό το θέμα.

Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πάντως ότι «υπήρχε η δυνατότητα να ήταν καλύτερες οι συμβάσεις αυτές» με καλύτερο αποτέλεσμα για την εθνική μας άμυνα, την εξασφάλιση της εφοδιαστικής ασφάλειας των ΕΔ, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με τη μέγιστη διαφάνεια, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων των επιχειρήσεων της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας, με τις γαλλικές εταιρείες.

Δ. Κουτσούμπας: Η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι

«Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να αποκτήσει Rafale, αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του». Ο κ. Κουτσούμπας, έκανε λόγο για ψεύτικο δίλημμα το οποίο θέτει η κυβέρνηση και με το οποίο συστοιχίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αλλά και ακροδεξιές δυνάμεις εντός κι εκτός Βουλής, και το οποίο περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα «χρειάζεται η χώρα να εξοπλίζεται, ιδιαίτερα όταν η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει;».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς αυτή εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τις πολυεθνικές εξοπλιστικές εταιρείες. «Από το κυνήγι των εξοπλισμών θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και ωφελούν τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ που γιγαντώνεται στη νοτιοανατολική του πτέρυγα με σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας και την αναχαίτιση της Κίνας» ανέφερε ο Νίκος Παπαναστάσης. Ανέφερε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο όπως είχε καταψηφίσει και τις στρατιωτικές δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2021, διότι είναι κομμένες και ραμμένες στο πατρόν των ΝΑΤΟικών αναγκών, και σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κοινής πάλης των λαών απέναντι στις αστικές τάξεις

Κ. Βελόπουλος: Μπράβο στον Πρωθυπουργό, προς τιμήν του που το κυνήγησε

«Οδηγούμαστε σε μια αγορά με τα προβλήματά της, με τις παθογένειες της και μακάρι να πάνε όλα καλά», επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόμματος είχε πάρει πρωτοβουλία και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή. Σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας εξαρτάται από το πόσο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις έχει και όχι από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς σε σέβονται μόνο όταν έχεις δύναμη ισχύος.

Σοφία Σακοράφα: Αν δεν αλλάξει κάτι θα αναγκαστούμε να καταψηφίσουμε

«Μας υποχρεώνετε να καταψηφίσουμε» , ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, παρά τη θέση αρχής να μην καταψηφίζει θέματα που αφορούν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως εξήγησε ότι οι συμβάσεις αυτές «είναι διάτρητες» και ετεροβαρείς για την χώρα μας. Μάλιστα κάλεσε την πλειοψηφία και τα άλλα κόμματα που θα υπερψηφίσουν να μην συνδέουν τη στάση αυτή με τον πατριωτισμό ή την εθνική ομοψυχία καθώς αυτό είναι «ύβρις».

Πηγή: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ