Στα Σκόπια διδάσκουν ακόμα την «Ενιαία Μακεδονία»

Στα Σκόπια διδάσκουν ακόμα την «Ενιαία Μακεδονία»

Με πανηγυρικό τρόπο παρουσίασαν στα Σκόπια τη νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την αλλαγή στα σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αναφέρονται σε Βόρεια Μακεδονία και όχι σε FYROM.

Συγχρόνως ενημερωθήκαμε ότι στις 16 Δεκεμβρίου έγινε η έκτη συνάντηση της κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

«Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό και θετικό κλίμα. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν λεπτομερείς απόψεις για τα προγράμματα των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8, παράγραφος 5, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν η επόμενη συνάντησή τους να γίνει τον Φεβρουάριο του 2021», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών.

Είναι προφανές ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις γνωριμίας, μέχρις ότου ατονήσει η όλη συζήτηση. Αλλά εμείς θέλουμε να θέσουμε ένα ακόμη ερώτημα: Για ποιες αλλαγές σε ελληνικά βιβλία συζητούν οι δύο επιτροπές; Μήπως να αφαιρεθούν τα κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα από τα σχολικά βιβλία ή μήπως η ιστορία του Παύλου Μελά και των Μακεδονομάχων;

Μήπως θα πρέπει να γίνουμε ως Ελλάδα πιο συγκεκριμένοι στη συζήτηση αυτή των δύο Επιτροπών και παίρνοντας ένα προς ένα τα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας και συγκρίνοντάς τα με τα ελληνικά να εξηγήσουμε ποια καλλιεργούν εθνικισμό και αλυτρωτισμό; Θα είναι εντελώς απαράδεκτο να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά τα βιβλία που προβάλλουν τη Βόρεια Μακεδονία ως τμήμα της ενιαίας «διαμελισμένης Μακεδονίας» και αναπαράγουν τις διεκδικήσεις περί «μακεδονικής μειονότητας» με την αναφορά των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ