Γ. Μπράχος στο “Π”: Οι προοπτικές της Ελλάδας στη «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» το 2021

Γ. Μπράχος στο “Π”: Οι προοπτικές της Ελλάδας στη «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» το 2021

-Οικονομικό ευθυμογράφημα


Του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΡΑΧΟΥ
Οικονομολόγου (Msc, PhD Econ) – πρώην Γενικού
Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
υπουργείου Εξωτερικών


Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος υποστήριξε την ύπαρξη εξωγήινων, οι οποίοι έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα, δήλωσε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι επέλεξαν να μην τις κοινοποιήσουν, έπειτα από σύσταση των εξωγήινων, καθώς η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ύπαρξή τους, διευκρινίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν λειτουργούν ως έλλογα όντα.

Η επιστημονική φαντασία γοητεύει το κοινό, καθώς η αφήγηση διατηρεί την ελπίδα της επαλήθευσης. Στην προεκλογική περίοδο η ΝΔ ανέπτυξε επιτυχώς την οικονομική επιστημονική φαντασία. Η κορωνίδα του αφηγήματος ήταν οι ασυγκράτητοι επενδυτές που ανέμεναν στα σύνορα της χώρας, ώστε να επενδύσουν μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα θα απογειωνόταν οικονομικά και θα επέστρεφε στην «κανονικότητα».

Στο αφήγημα της επιστημονικής φαντασίας τα έλλογα όντα της χώρας αντιλαμβάνονται την κανονικότητα ως επιστροφή στο παρελθόν, ένα είδος «Back to the Future». Σε αυτήν την κανονικότητα δεν καταβάλλονται φόροι, δεν αποπληρώνονται χρέη, διανέμονται αφειδώς ευρωπαϊκά κονδύλια και σωρεύονται χρέη στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η «κανονικότητα» συμπληρώνεται με καταναλωτική ευδαιμονία και επιστροφή του lifestyle.

Μπορεί το αφήγημα να μην επαληθεύθηκε, αλλά με την πανδημία συνέχισε με παραλλαγή το ίδιο σενάριο ελπίδας. Τη θέση των επενδυτών στο βασικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας πήραν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα 72 δισ. ευρώ στην προσεχή επταετία είναι η νέα ελπίδα της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Στο σενάριο της νέας «κανονικότητας» την κρίση της πανδημίας την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, με τα ιδιωτικά χρέη να «κουρεύο­νται» για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, το 2021 είναι κρίσιμη χρονιά για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς το Brexit και οι γερμανικές εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ΕΕ. Η αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία της ΕΕ, με πιθανό σενάριο η νέα πολιτική ηγεσία της Γερμανίας στη μετά πανδημία εποχή να κινηθεί εγγύτερα στις απόψεις των δημοσιονομικά φειδωλών χωρών της ΕΕ. Η Γερμανία μετά την πανδημία θα είναι η ισχυρότερη χώρα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, καθορίζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ. Ο κίνδυνος είναι η νέα γερμανική πολιτική ηγεσία να διαχειριστεί την ισχύ της για την περαιτέρω ενίσχυση των στενά νοούμενων γερμανικών συμφερόντων εντός της ΕΕ, με εμφανή τον κίνδυνο της περαιτέρω απόκλισης Βορρά και Νότου της ΕΕ.

Το 2021 στη χώρα μας θα συνεχισθεί η βίαιη προσαρμογή της οικονομίας στα δεδομένα της μετά πανδημία ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απουσία σαφούς κυβερνητικού σχεδίου θα οδηγήσει την οικονομία σε δυισμό και ανισομερή ανάπτυξη. Μέρος της οικονομίας θα ανακάμπτει από την κρίση λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας θα αγωνίζεται για την επιβίωσή του.

Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ευελπιστεί στην εκταμίευση των πρώτων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την κατατεθείσα λεπτομερή πρότασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κείμενο άνω των 400 σελίδων). Το λεπτομερές αυτό πρόγραμμα δεν παρουσιάσθηκε δημόσια στους έλληνες πολίτες, καθώς προφανώς, κατά την κυβέρνηση, δεν τους αφορά. Αφορά όμως τη μειοψηφία των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, που ευελπιστούν στην ανάπτυξη νέας φούσκας με φθηνό χρήμα.

Επίσης, το φθινόπωρο του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, διαχειριζόμενη το υψηλό δημοσιονομικό χρέος και τα ελλείμματα. Το 2022 η χώρα επιστρέφει στην «κανονικότητα» της λιτότητας, καθώς παύει η ρήτρα διαφυγής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, δηλαδή επανέρχεται η τήρηση των υποχρεώσεων, μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του δημοσιονομικού «κόφτη» και της διακοπής της ροής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν το ασφαλιστικό σύστημα και οι κοινωνικές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Η λιτότητα θα πλήξει τη φαντασιακή κανονικότητα στις πιο αδύναμες οικονομικές τάξεις. Ο φόβος της πανδημίας θα δώσει τη θέση του στον φόβο της οικονομικής ανασφάλειας.

Για την αντιμετώπιση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει στη «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» για τη ρύθμισή του ή στην ΕΕ για την αμοιβαιοποίησή του λόγω της κρίσης της πανδημίας. Και οι δύο λύσεις είναι ενδεχόμενες, το πιθανότερο όμως είναι το κόστος της κρίσης να το καταβάλουν οι έλληνες εργαζόμενοι και φορολογούμενοι. Τότε το αφήγημα της οικονομικής επιστημονικής φαντασίας, κυβερνητικής παραγωγής, θα πάψει να συγκινεί το κοινό.

Οι εξωγήινοι έχουν δίκιο, οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα ως έλλογα όντα, πόσω μάλλον να τη διαχειριστούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ