«1821 Πριν και Μετά»: Επετειακή έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη

«1821 Πριν και Μετά»: Επετειακή έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» θα εγκαινιαστεί το Μάρτιο του 2021, θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και θα παρουσιαστεί στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων.  Το κτήριο θα καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Για 6 μήνες, 100 χρόνια ιστορίας θα αναπτυχθούν σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821.  Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά  Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν:

Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021).

Με οδηγούς τους ιστορικούς Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου, επιμελητές της έκθεσης, θα περιηγηθούμε στο στήσιμο της έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021. Θα ξεκινήσουμε από το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, όπου θα ανακαλύψουμε την αφετηρία, το σκεπτικό, την ταυτότητα και τη δομή της έκθεσης.  Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, για να γευτούμε την ατμόσφαιρα της προετοιμασίας της.


Σχολιάστε εδώ