Θέμα Λωζάνης θέτει χυδαία η Άγκυρα: Αναθεωρητισμός που αποκτά αναλογίες με αυτόν της ναζιστικής Γερμανίας

Θέμα Λωζάνης θέτει χυδαία η Άγκυρα: Αναθεωρητισμός που αποκτά αναλογίες με αυτόν της ναζιστικής Γερμανίας

Ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης έθεσε ευθέως η Άγκυρα, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε χθεσινές του (Δευτέρα, 28/12) δηλώσεις, τις οποίες δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Kαθημερινή, ο εκ των πλέον στενών συνεργατών του Ερντογάν, υπουργός, συμπυκνώνει ίσως για πρώτη φορά με τόσο απροκάλυπτο τρόπο την ουσία του τουρκικού αναθεωρητισμού τουλάχιστον όσον αφορά στη Συνθήκη τη Λωζάνης, η οποία και καθορίζει έως και σήμερα τεράστιο τμήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  • Η δήλωσή του: «Mε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάνη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια και πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθήσουμε να συζητήσουμε και να τα διαπραγματευτούμε».

Οι νέες δηλώσεις Ντονμέζ έρχονται σε μία ιδιαίτερη πονηρή περίοδο καθώς οι ασκούμενες πιέσεις -ειδικά από το Βερολίνο- για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ογκούνται, ενώ η παγίως δόλια διάθεση της Αγκυρας για διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων είναι δεδομένη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελος Συρίγος δεν δίστασε να παρομοιάσει τον όλο και πιο χυδαίο τουρκικό ανεθωρητισμό με τις ανάλογες τάσεις που είχε εμφανίζει η ναζιστική Γερμανία.



«Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία», είπε.


  • «Η Τουρκία εμφανίζει πλέον ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία», δήλωσε ο κ. Συρίγος.

«Η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του ‘ζωτικού χώρου’ και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Όπως, λοιπόν, «η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε ο Διεθνολόγος και συμπλήρωσε:

Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία», είπε.

Πηγή: hellasjournal.gr
Φωτο: O Eθνάρχης μόλις έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πηγή: Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Σχολιάστε εδώ