ΚΕΕ: Ένταξη φυσικών προσώπων στα μέτρα για την πανδημία

ΚΕΕ: Ένταξη φυσικών προσώπων στα μέτρα για την πανδημία

Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την ένταξη των φυσικών προσώπων που είναι εταίροι σε νομικά πρόσωπα, στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων από την πανδημία του κορονοϊού ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στην επιστολή ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι δεν είναι δίκαιο, οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) ως νομικά πρόσωπα να εντάσσονται στα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί (αναστολές πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων κλπ.) και τα φυσικά πρόσωπα που είναι εταίροι αυτών, να εξαφανίζονται από την προστασία.

Η επιστολή αναλυτικά έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς και όλες όσες είναι πληττόμενες, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έχουν μία και μοναδική νομική μορφή και δεν αποτελούν άψυχες οντότητες.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο, οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) ως νομικά πρόσωπα να εντάσσονται στα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί (αναστολές πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων κλπ.) και τα φυσικά πρόσωπα που είναι εταίροι αυτών, να εξαφανίζονται από την προστασία ως κάτι άυλο, ανύπαρκτο.

Σας δίνω ένα μικρό παράδειγμα ανάμεσα σε χιλιάδες όμοια παραδείγματα. Ομόρρυθμη Εταιρεία τριών εταίρων κλειστή με κρατική εντολή λόγω της Πανδημίας, ενώ η ίδια ως νομικό πρόσωπο περιλαμβάνεται στα μέτρα προστασίας, οι εταίροι φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν: 1) τρείς ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ που πληρώνονται από τα έσοδα της εταιρείας τα οποία μηδενίστηκαν με κρατική εντολή 2) τις ρυθμίσεις των δόσεων των προσωπικών ρυθμίσεων, καθώς επίσης και κάθε άλλη καταβολή φόρων, όταν έχει ουσιαστικά μηδενιστεί το εισόδημά τους με κρατική εντολή.

Επομένως καμία απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους ανθρώπους αυτούς και δικαίως, τη στιγμή που μηδενίστηκαν ουσιαστικά τα έσοδά τους από μια εταιρεία, η οποία έκλεισε με κρατική εντολή.

Το ίδιο άδικο έχετε πράξει, τέλος, και για την περίοδο του πρώτου lockdown, όπου εξαιρέσατε τα φυσικά πρόσωπα των προσωπικών εταιρειών από την ενίσχυση των 800 ευρώ που είχε δοθεί. Δηλαδή σε μια ομόρρυθμη εταιρεία δύο ή περισσοτέρων εταίρων, δώσατε 800 ευρώ, για να επιβιώσουν τα μέλη της το διάστημα που έκλεισε με κρατική εντολή.

Μεταφέροντας το αίτημα μελών μας που είναι εταίροι σε επιχειρήσεις με νομική μορφή προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ) και που έκλεισαν ή πλήττονται από την Πανδημία, σας παρακαλώ θερμά να προχωρήσετε σε απόφαση και να εντάξετε τα φυσικά πρόσωπα αυτών, στα μέτρα προστασίας. Είναι δίκαιο και αναγκαίο ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο, όπου το δεύτερο lockdown έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις». 


Σχολιάστε εδώ