ΗΠΑ- Αμυντικές δαπάνες: 321 κοινοβουλευτικοί ανέτρεψαν το βέτο του Ντ. Τραμπ

ΗΠΑ- Αμυντικές δαπάνες: 321 κοινοβουλευτικοί ανέτρεψαν το βέτο του Ντ. Τραμπ

Η ενισχυμένη πλειοψηφία ανέτρεψε το προεδρικό βέτο σχετικά με τις δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (National Defense Authorization Act). Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί. Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο σε σχέδιο νόμου αμυντικών δαπανών πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καλεί και πάλι σε διαδήλωση, στις 6 Ιανουαρίου.

Αν η Γερουσία ακολουθήσει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παραμερίσει βέτο του Τραμπ, ο οποίος έχει εμποδίσει 9 σχέδια νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακόμη και σήμερα δεν αποκλείεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από το σώμα με συντριπτική πλειοψηφία 84 έναντι 13.

Το βέτο που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ αποδίδεται στη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της δουλείας, της παράταξης που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα).

Ο Τραμπ απαίτησε εξάλλου να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Παράλληα, αξίωσε να συμπεριληφθεί διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία, ενώ μιλούσε για προκατάληψη εναντίον του.

Τραμπ: Διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου

Καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο Τραμπ επιμένει να μην αναγνωρίζει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ επίσημα η εξουσία αλλάζει χέρια την 20ή Ιανουαρίου.

«Τα λέμε στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, που καλεί τους υποστηρικτές του να ασκήσουν πίεση στο Κογκρέσο ώστε να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στις 6 Ιανουαρίου ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση των ψήφων του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων, σύμφωνα με το οποίο ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες και ο Τραμπ 232.

Με καταγγελίες περί “μαζικής νοθείας”, έχουν κατατεθεί περίπου 50 προσφυγές υπέρ της επικράτησης του Τραμπ , κάποιες εκ των οποίων δεν απορρίφτηκαν. Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να γράφει για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι ήταν «η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του έθνους».

Για «αποσάθρωση» πολλών υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας της χώρας κάνει λόγο ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το απερχόμενο επιτελείο, ότι δεν παρέδωσε τις απαιτούμενες πληροφορίες, ειδικά από το Πεντάγωνο, ενώ μίλησε για αποσάθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Αντιμετωπίσαμε εμπόδια από την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για την ασφάλειά μας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Με ρεκόρ έκλεισαν πάντως, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου στη Γουόλ Στριτ μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του πολυαναμενόμενου πακέτου για δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως στήριξη στην αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 204,1 μονάδων (+0,68%), στις 30.403,97 μονάδες.

Με πληροφορίες απο την ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ