Μιχ. Κριθαρίδης στο “Π”: Πρέπει να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας από τη Βουλή

Μιχ. Κριθαρίδης στο “Π”: Πρέπει να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας από τη Βουλή


Του
ΜΙΧΑΛΗ ΚΡΙΘΑΡΙΔΗ 
Εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25


Την εβδομάδα που μας πέρασε, από το βήμα της Βουλής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε πρόταση του ΜέΡΑ25 για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής ώστε να υπάρξει διεξοδική διερεύνηση των αιτίων που η χώρα μας χρεοκόπησε πριν από δέκα χρόνια – μια χρεοκοπία που οδήγησε στο ένα Μνημόνιο μετά το άλλο και εξακολουθεί να παγιδεύει την πλειοψηφία των πιο αδύναμων συμπολιτών, υπονομεύοντας παράλληλα τη δημοκρατία.

Το άνοιγμα του φακέλου της χρεοκοπίας και των Μνημονίων είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τις επόμενες γενιές.

Από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα, η χώρα μας αντιμετώπισε τουλάχιστον τέσσερις υπαρξιακές κρίσεις: Τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο, την προδοσία της Κύπρου και, τέλος, τη χρεοκοπία του 2010, που όχι μόνο έπληξε μια ολόκληρη γενιά, αλλά απειλεί τη χώρα με δεύτερη χαμένη δεκαετία.

Από αυτές τις τέσσερις πληγές οι πρώτες τρεις έχουν επουλωθεί σε κάποιον βαθμό:

• Η Μικρασιατική Καταστροφή μελετήθηκε διεξοδικά πριν περάσει στη συλλογική μνήμη.
• Το τραύμα του εμφυλίου γιατρεύτηκε με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και με την (έστω και μερική) μεταπολιτευτική συμφιλίωση.
• Αν και το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι ανοικτή πληγή, η Βουλή των Ελλήνων συνετέλεσε, όσο μπορούσε, με το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου.

Μένει η χρεοκοπία του 2010, που έδωσε το έναυσμα για τα καταστροφικά Μνημόνια εξαθλίωσης του λαού μας. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των Μνημονίων θα αντιμετωπίζουμε νέα λάθη που θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.

Στόχος της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε δεν είναι το κομματικό όφελος κανενός, αλλά η καταγραφή όλων των απόψεων στη βάση ελεγμένων επιστημονικών στοιχείων. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία, καταθέτοντας προς συνυπογραφή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 και επ. του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και οι πράξεις, από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός πολιτικού αντιπάλου.

Στόχος της επιτροπής που προτείναμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία του κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα.

Η πρότασή μας αυτή στάλθηκε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες κάθε κόμματος και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους προέδρους όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και όλες κι όλους τους βουλευτές να προσυπογράψουν χωρίς φόβο και πάθος τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Είναι ιερό καθήκον της Βουλής των Ελλήνων, όπως άνοιξε τον φάκελο της Κύπρου, να ανοίξει τώρα τον φάκελο της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (όπως κι αν λέγεται αυτό σήμερα) να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση.

Το ΚΚΕ όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΚΕ εξέφρασε αντίρρηση ως προς το αρχικό χρονικό σημείο της διερεύνησης, που ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να είναι η αρχή της Μεταπολίτευσης, διερωτώμενο για το ότι μένει εκτός η περίοδος της χούντας ή και η πιο πριν περίοδος. Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση όσον αφορά την περίοδο που κρίνει το ΚΚΕ ότι πρέπει να αρχίσει αυτή η έρευνα, ακόμη και να την ξεκινήσουμε από πιο πριν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε. Δεν έχει άποψη για αυτήν την πρόταση; Δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση, καθώς έχουμε όλες και όλοι υποχρέωση, απέναντι στην επόμενη γενιά και την Ιστορία, να μην αφήσουμε να συμβεί εκείνο που ο Όργουελ περιέγραψε με τρεις κοφτές φράσεις: «Το παρελθόν διεγράφη. Η διαγραφή ξεχάστηκε. Το ψέμα έγινε αλήθεια».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ