Τούρκος ναύαρχος δωρίζει στο Ισραήλ κυπριακή ΑΟΖ

Τούρκος ναύαρχος δωρίζει στο Ισραήλ κυπριακή ΑΟΖ

-Την υπόλοιπη τη χαρίζει στην Τουρκία…

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη φανατική και επίμονη προσπάθεια της Τουρκίας, μέσω στημένων δημοσιευμάτων, να παρουσιάσει ένα κλίμα ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, ένας από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» έκανε μια δημοσίευση που ηχεί παράλογη, αλλά δείχνει το μέγεθος της θρασύτητας της σκέψης ορισμένων στην Άγκυρα. Ο κ. Γιαϊτσί λοιπόν χοντροκομμένα παρουσιάζει ένα από τα «πλεονεκτήματα» που θα εξασφαλίσει το Ισραήλ εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το «δώρο» που κάνει ο τούρκος ναύαρχος στο Ισραήλ, ήτοι, ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς το υπόλοιπο τμήμα της, στα δυτικά του νησιού, το χαρίζει στην Τουρκία. Πρώτα απ’ όλα, ο πρώην ναύαρχος προσφέρει τη μεταφορά των οικοπέδων 8, 9, 11 και 12 από κυπριακή σε ισραηλινή κυριαρχία. Σημειωτέον ότι στο οικόπεδο 12 βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Δηλαδή, ο κ. Γιαϊτσί μοιράζει και χαρίζει την ΑΟΖ άλλων κρατών ως μπόνους στο Ισραήλ… Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία από τις γελοίες υπερβολές τούρκων εθνικιστών. Αλλά επειδή έχουμε καεί στον χυλό (όταν ακουγόταν ως παραλογισμοί τα περί κοινών θαλασσίων συνόρων της Τουρκίας με τη Λιβύη), πλέον φυσάμε και το γιαούρτι…

Συγχρόνως, όλο και εμφανίζονται δημοσιεύματα, με συγκεκριμένη συνήθως προέλευση (την ιστοσελίδα al-monitor), σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν μυστικές συναντήσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας – Ισραήλ ή διπλωματών των δύο χωρών. Από το Τελ Αβίβ διαψεύδονται πάντως τα σενάρια αυτά, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να επαναλειτουργήσουν οι πρεσβείες των δύο χωρών.

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ