Πρωτοποριακή μέθοδος του ΑΠΘ για τον υπολογισμό της αέριας ρύπανσης από πλοία

Πρωτοποριακή μέθοδος του ΑΠΘ για τον υπολογισμό της αέριας ρύπανσης από πλοία

Την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα εμπορικά πλοία κατά τη διέλευσή τους από τις πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς υπολογίζει και μάλιστα πολύ συντομότερα από ποτέ η μέθοδος που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ από τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας. Η μεθοδολογία τους έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters».

Οι ερευνητές αξιοποίησαν για πρώτη φορά έναν δορυφόρο για να ξεχωρίσουν από το διάστημα τη ρύπανση μεμονωμένων πλοίων και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες από το πέρασμά τους, καθώς μέχρι σήμερα η χωρική ανάλυση και η ποιότητα των μετρήσεων από δορυφόρους παρατήρησης της Γης επέτρεπαν μόνο τον εντοπισμό των επιπέδων αέριας ρύπανσης που παράγεται από πολλά πλοία σε διάστημα μηνών ή ετών πάνω από πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.

Στην έρευνα συμμετέχει ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και συγκεκριμένα ο Δρ Αριστείδης Γεωργούλιας και ο Καθηγητής Πρόδρομος Ζάνης. Επίσης, συμμετέχουν επίσης το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (ΚΝΜΙ), το Πανεπιστήμιο του Wageningen (WUR) της Ολλανδίας, η Επιθεώρηση Ανθρώπινου Περιβάλλοντος και Μεταφορών (ILT) της Ολλανδίας και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας της Nanjing (NUIST) της Κίνας.

«Το όλο εγχείρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς βρίσκονται στην περιοχή μας» δήλωσε ο κ. Γεωργούλιας, αναφερόμενος την ερευνητική προσπάθεια που σκοπό έχει να συνδράμει τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) για αυστηροποίηση των ελέγχων στις εκπομπές αέριων ρύπων, καθώς υπολογίζεται πως η διεθνής ναυσιπλοΐα είναι υπεύθυνη για το 13% των παγκόσμιων εκπομπών αζωτούχων ενώσεων και για 400 χιλιάδες πρόωρους θανάτους ανά έτος.

Πηγή+Φωτό: ert.gr


Σχολιάστε εδώ