Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι

Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι

Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων είναι ο φάρος του Αργοστολίου και πήρε το όνομά του από το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά.

Το Φανάρι , αποτελεί αξιοθέατο της Κεφαλονιάς: 20 κολόνες περικλείουν ένα κυκλικό κτίσμα δωρικού ρυθμού, με μικρό πύργο στην κορυφή του. Έχει ύψος 8 μέτρα.

Χτίστηκε από τον Άγγλο διοικητή της Κεφαλονιάς Κάρολο Νάπιερ, το 1828 και ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά. Όπως σημειώνει ο ίδιος στα ημερολόγιά του, «ο θεμέλιος λίθος αυτού του μικρού κομψοτεχνήματος της αρχιτεκτονικής τοποθετήθηκε από τον Λοχαγό Κέννεντυ στις 12 ή 13 Μαρτίου 1829».

Σύμφωνα με την παράδοση, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων οφείλει το σχήμα του σε ένα γειτονικό ανεμόμυλο, που ήταν η πηγή έμπνευσης των κατασκευαστών. Εντάχθηκε στο σύστημα φάρων της Ελλάδας μετά την ένωση των Επτανήσων, το 1864. Οι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το αρχικό οικοδόμημα. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1964, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων ξαναχτίστηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, χάρη στη δωρεάν μελέτη του αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτου, που είχε και τη γενική επίβλεψη του έργου.


Σχολιάστε εδώ