Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία – Οι επόμενες κινήσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία – Οι επόμενες κινήσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται από τις 2 το μεσημέρι, που αρχίζει η Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».

Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», σύμφωνα με το προσχέδιο το Reuters αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να το συζητήσουν στο δείπνο την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters


Σχολιάστε εδώ