80.000 επιχειρήσεις εστίασης οδηγούνται σε πλήρη καταστροφή

80.000 επιχειρήσεις εστίασης οδηγούνται σε πλήρη καταστροφή

Δεν θα ανοίξουν τις γιορτές, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

-Ζητούν το 30% από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της εστίασης τον Δεκέμβριο

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο βιώνουν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή και ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή επιδότησης ίσης με το 30% του τζίρου που είχαν τον Δεκέμβριο του 2019 και ήταν της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για τις 80.000 επιχειρήσεις που έχει ο κλάδος, ήτοι 150 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα που έχουν υποστεί τα καταστήματα εστίασης από την πανδημία και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων από την Πολιτεία είναι κάτι περισσότερο από βαρύ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕ οι απώλειες εσόδων για το 2020 θα είναι της τάξης των 2 δισ., με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανέβουν κι άλλο λόγω της παράτασης της καραντίνας και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο χώρος της εστίασης την επόμενη ημέρα θα θυμίζει «κρανίου τόπο», καθώς δεκάδες (εκατοντάδες) επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τα βάρη και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό αντιτίθενται σθεναρά στην προοπτική των διαδοχικών lockdowns. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γ. Καββαθάς χαρακτήρισε «καταστροφικό» το σενάριο αυτό. «Αν είναι οι επιχειρήσεις να ανοίξουν για 10 – 15 ημέρες και να ξανακλείσουν, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου», τόνισε.

Στο κλίμα αυτό κινούνται στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες του χώρου, διότι, όπως επισημαίνουν, αν ανοίξουν για λίγες ημέρες οι ζημίες θα είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη. Και αυτό διότι θα υποχρεωθούν να καταστρέψουν πρώτες ύλες που θα έχουν προμηθευτεί και δεν θα μπορούν (λόγω ημερομηνίας λήξεως) να τις διαθέσουν αργότερα.

Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά το μεταθέτουν για αργότερα. Μεταξύ άλλων, ζητούν να τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα στήριξης με τη μορφή επιδότησης ίσης με τον τζίρο που είχαν τα καταστήματα εστίασης τον Δεκέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής, από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση στο συγκεκριμένο αίτημα, ούτε έχει ανακοινωθεί η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για νέα, πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ