Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048

Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048


Συγγραφέας
Μίμης Ανδρουλάκης


Τριάντα τρεις κορυφαίοι επιστήμης και τέχνης –γυναίκες και άνδρες– στο νησί των κοραλλιών, το πρώτο που θα καταπιεί ο ωκεανός. Αντιδρούν συμβολικά στην κλιματική καταστροφή, στις πανδημίες, στον «πυρηνικό χειμώνα» και στους άλλους κινδύνους της ανθρωπότητας. Κοινή τους ιδιότητα –ίντριγκα με σημασία–, η αφύσικη σύμπτωση: Είναι απόγονοι νόθων τέκνων μεγάλων ανδρών, από τους μακρινούς Άνταμ Σμιθ και Καρλ Μαρξ μέχρι μια σειρά μεγαλοφυΐες και διασημότητες νεότερων χρόνων. Επίκειται η σύνδεσή τους με την πρώτη αποικία στη Σελήνη, ενώ στην ατμόσφαιρα αιωρείται μια ανακάλυψη ισοδύναμη με γεωπολιτικό σοκ. Ξεγύμνωμα ψυχών, έρωτες, κατασκοπία και πλεκτάνες, αλλά κυρίως απαντήσεις στους γρίφους του αιώνα: Ο νέος καπιταλισμός των ρομπότ και της Τεχνητής Νοημοσύνης· το αίνιγμα της Κίνας· ηγεσία και δημιουργική ευφυΐα στον 21ο αιώνα. Διακόσια χρόνια μετά το θρυλικό «1848» –Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, πρώτη και μοναδική πανευρωπαϊκή επανάσταση, Κομμουνιστικό μανιφέστο–, ο νέος καπιταλισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό του, τα όρια και τις αντιθέσεις του. Οι ειδυλλιακές όμως μέρες στο εξωτικό νησί θα πάρουν μια δυσάρεστη τροπή, έτσι που να λες: «Έρχεται η Συντέλεια!».
Ο συγγραφέας αντιστρέφει τον στίχο του Ελύτη «Πενθώ τα χρόνια που έρχονται / Χωρίς εμάς»· τα ερευνά, τα τραγουδά, ενώ ο αναγνώστης τα ιχνηλατεί μ’ ένα παιχνίδι ρεαλιστικής φαντασίας.

Απόσπασμα βιβλίου

Το ονειρεύτηκα ή…

Ανάσες βιαστικές, συγκρατημένες, σέβονται τη σιγή του ωκεανού. Κάτι σαν θάμνος, σμιλεμένος από τους τροπικούς ανέμους σε μορφή γυναίκας, κινείται ρυθμικά – ίσως ένας νυκτόβιος θηρευτής της Θάλασσας των Κοραλλιών βγήκε με οίστρο στην κατάλευκη αμμουδιά. Πίσω του σε μαύρο φόντο ένα μακρινό φωτοστέφανο αργοσβήνει, εκατοντάδες μίλια δυτικά. Το άγνωστο πλάσμα επιταχύνει, κορυφώνει μ’ έναν μισοπνιγμένο λυγμό κι ύστερα απλώνεται νωχελικά στην άμμο. Το κεφάλι του στον ώμο του αρσενικού που είχε εγκαταλειφθεί παθητικά στο ξέσπασμα του θηλυκού. Τα σώματα, σε οξεία γωνία, δεν εφάπτονται.  Το πηγαινέλα του απαλού κυματισμού επαναλήφθηκε εκατοντάδες φορές, ώσπου η δροσιά του ξύπνησε τη γυναίκα.
«Η παλίρροια!» ψιθύρισε και τράβηξε το βαμβακερό φόρεμά της να σκεπάσει τη γύμνια της. «Ονειρεύτηκα ή μήπως όχι;» αναρωτιέται έκπληκτη και στρέφεται προς τον άνδρα…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης τον Νοέμβριο του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος της αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια, από το 1993 πολιτικά ανένταχτος, σε απόσταση από την καθημερινή διαχείριση της πολιτικής. Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του Μετά (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της αριστεράς και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Επέστρεψε στη μαχόμενη πολιτική το 2004, αφού εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας. Ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση και πρόγνωση στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δημιούργησε ραδιοφωνικές εκπομπές, έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήματα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα και έχει δημοσιεύσει μια σειρά κοινωνικών και πολιτικών μελετών.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Όπλων κρίσις. Νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά (2012), Ο κόκκινος κάβουρας (2013), Αλλέγκρα (2014), Ταξίδι μέλιτος (2015), Μαύρο κουτί (2015), Δύο μόνο δάκρυα (2016), Σαλός θεού (2017), Νύχτα με πέντε φεγγάρια (2018), Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα (2019), Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048 (2020).
Ιστοσελίδα: www.mimis.gr 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Μελλοντολογικό
ISBN: 9789601690131


Σχολιάστε εδώ