Στ. Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου -Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις γιορτές

Στ. Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου -Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις γιορτές

Νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικήν συντακτών. Επιβεβαίωσε παράλληλα πως θα ανοίξουν τα αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, αλλά αυτή ακόμη είναι πολύ αργή. Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα αργήσει» […] «Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το πρωί. Εξαίρεση, τα καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών που ανοίγουν 7 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας».

Ο κ. Π’ετσας εξήγησε πως «Συγκροτήθηκε Παρατηρητήριο covid-19 το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: Υπάρχει τη στιγμή αυτή μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά».

Εμβολιασμός

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια θα είναι στη διάθεση της χώρας μας τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου. Βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός. Μηνιαίως θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ο πολίτες με υποκείμενα άνω των 65 και μετά ο γενικός πληθυσμός», είπε μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίξει «τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται, περισσότερες πληροφορίες όταν ανακοινώσουμε το πλάνο».

«Έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που πλήττονται και αυτό θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε καθώς απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης των αγορών», σημείωσε.

Για το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown σημείωσε: «Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Υψηλότερο από ότι θα ανέμενε κανείς μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ είναι υψηλή. Επομένως θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονές μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 7 Δεκεμβρίου και για το ποιο είναι το σχέδιο για το λιανεμπόριο και τα σχολεία σημείωσε: «Θα έχουμε λίγο υπομονή για τις επιμέρους οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό που ανοίγει στις επτά του μηνός είναι τα αμιγώς εποχικά καταστήματα και οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο από τον κ. Σταμπουλίδη».

Σημειώνεται πως ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (07/12) θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε εδώ:

 


Σχολιάστε εδώ