Ξεφύτρωσε νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων…

Ξεφύτρωσε νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων…

…Τη στιγμή που δεν προλαβαίνεις να ρυθμίσεις τα… παλιά

Πριν καλά καλά ξεκαθαρίσει το… στοκ των «κόκκινων» δανείων που έχουν όλες οι τράπεζες, προέκυψε νέα γενιά. Το… απόθεμα ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ με θέμα «Επιχειρήσεις, Τράπεζες και Ανάπτυξη».

Επισήμανε, μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το νέο αυτό πακέτο των 60 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων αντιπροσωπεύει σήμερα το 36% του συνόλου των δανείων, τη στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη βρίσκεται στο 2,6%.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ακόμη ότι δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 20% των ενήμερων δανείων (ή 12,5% του συνόλου των δανείων), έχουν τεθεί από τις τράπεζες σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.

Στο μεταξύ, η Alpha Bank επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή το αμερικανικό fund Davidson Kempner για τη συναλλαγή τιτλοποίησης του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων «Galaxy» και την πώληση έως 100% των μετοχών της Cepal Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, περιορίζοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 29% στο 13%.

160.467 οφειλέτες στη «Γέφυρα»…
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με επιδότηση της δόσης του δανείου για εννέα μήνες. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 160.467 οφειλέτες και η καταβολή της κρατικής επιδότησης στους δικαιούχους ξεκινά στο τέλος Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή.

Στο μεταξύ, έχουν παγώσει 2.100 πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω του κορονοϊού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ