Βαρύ το κλίμα για τον Άδωνη στην κυβέρνηση

Βαρύ το κλίμα για τον Άδωνη στην κυβέρνηση

-«Στον πάγο» οι σχέσεις του με τον Μητσοτάκη

Σε… αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης εξελίσσεται ο Άδ. Γεωργιάδης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα να… σβήσει τις «φωτιές» που ανάβει. Τα επαναλαμβανόμενα λεκτικά ατοπήματά του όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας αφενός υποσκάπτουν το κυβερνητικό αφήγημα για την ορθή διαχείριση των προβλημάτων και αφετέρου δίνουν επιχειρήματα στα κόμματα να ενισχύσουν την αντιπολιτευτική ρητορική τους.

Με συνέπεια να προκαλεί εκνευρισμό στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και αμηχανία στις τάξεις της κυβέρνησης. Είναι δε τέτοιο το κλίμα, που έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που ζητούν την… έξοδο του υπουργού Ανάπτυξης από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, όποτε αυτός κι αν γίνει. Ορισμένοι δε εντός του Υπουργικού Συμβουλίου διαπιστώνουν ότι ο κ. Γεωργιάδης τείνει να γίνει… «ο Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γεωργιάδης δέχθηκε τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου (ορισμένοι επιμένουν ότι ήταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό), που συνοδεύτηκε από τη σύσταση να είναι «πιο προσεκτικός σε όσα λέει δημόσια». Είχαν προηγηθεί οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, όπου συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα με την αντίστοιχη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι… στην Ελλάδα πεθαίνουν πολλοί λιγότεροι από την πανδημία! Διαπίστωση η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και τη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και φυσικά την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αποδοκίμασε τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη με χαρακτηριστικό τρόπο: «Δεν υπάρχει κανένας πανηγυρισμός. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Κάθε νεκρός μας συγκλονίζει όλους». Είχε προηγηθεί, μερικές εβδομάδες πριν, το ατόπημα (;) του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και, επιπλέον, ότι ήταν λάθος το εσπευσμένο άνοιγμα του τουρισμού.

Παγωμένες οι σχέσεις με Μητσοτάκη
Δεδομένου ότι, παρά την πληθωρικότητα του λόγου του, ο κ. Γεωργιάδης δεν κατατάσσεται στους λεγόμενους «γκαφατζήδες» υπουργούς, ανακύπτει το ερώτημα γιατί και πώς διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Οι εικασίες και τα σενάρια πολλά, ορισμένα εξ αυτών… εξωπραγματικά. Το βέβαιο είναι ότι δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του ως υπουργός Ανάπτυξης.

Οι σχέσεις του με τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν πάψει προ πολλού να είναι… εύκρατες κι υγιεινές, όπως δύο χρόνια πριν. Έπεσε ακόμη περισσότερος πάγος στις ήδη ψυχρές σχέσεις τους, όταν, στις διορθωτικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός αποψίλωσε τις αρμοδιότητες του κ. Γεωργιάδη, αναβαθμίζοντας (σε θέση αναπληρωτή υπουργού) τον μέχρι τότε υφυπουργό Ν. Παπαθανάση.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται δικαιωμένος από την απόφασή του αυτή, καθώς ο κ. Παπαθανάσης αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός στο ζήτημα των επενδύσεων. Βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπος με τη δυσφορία του κ. Γεωργιάδη, η περίπτωση του οποίου είναι από πολλές πλευρές δύσκολα διαχειρίσιμη. Δραστικές… λύσεις δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, ο υπουργός Ανάπτυξης ασκεί επιρροή σε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, διότι είναι αντιπρόεδρος της παράταξης και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τεθεί εκτός Υπουργικού Συμβουλίου.

Τρίτον, διότι ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός με την ενεργή στήριξή του και δεν είναι βέβαιο ότι έχουν… εξοφληθεί τα γραμμάτια του (πρόσφατου) παρελθόντος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ