Μ.Βαρβιτσιώτης: Είναι ανησυχητική η επιστροφή του Ορούτς Ρεις – Γίνεται με τη λογική ότι πάμε πίσω γιατί ολοκληρώσαμε  ένα μέρος των ερευνών

Μ.Βαρβιτσιώτης: Είναι ανησυχητική η επιστροφή του Ορούτς Ρεις – Γίνεται με τη λογική ότι πάμε πίσω γιατί ολοκληρώσαμε  ένα μέρος των ερευνών

“Δεν γίνεται η επιστροφή του Ορούτς Ρεις στην Αττάλεια με τη λογική ότι πάμε πίσω για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, γίνεται με τη λογική ότι πάμε πίσω γιατί ολοκληρώσαμε  ένα μέρος των ερευνών που είχαμε να κάνουμε και αυτό είναι ανησυχητικό. Δεν υπήρχε καμία διάθεση από την τουρκική πλευρά για χαμήλωμα των τόνων ή για αποφυγή κινήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν με κάποιο τρόπο διαφορετικά”.

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργό Εξωτερικών, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το υγειονομικό διαβατήριο και τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό τα «θύματα» αυτής της πανδημίας, το γεγονός δηλαδή ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα, ότι δεν έχουμε πρόσβαση στη δουλειά μας, το γεγονός ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε πολλές περιπτώσεις στη Δικαιοσύνη λόγω της αναστολής πάρα πολλών διαδικασιών είναι ένα θύμα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση «θύμα» είναι να γίνει ένας διαρκής και μόνιμος διαχωρισμός του πληθυσμού, για αυτό και δεν συζητάει κανένας για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια παραβίαση του ανθρωπινού δικαιώματος «το ότι θέλω κάνω με το σώμα μου» από την άλλη βεβαίως είναι και μια υποχρέωση αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία , να διασφαλίσει ότι το καθολικό αγαθό της υγείας είναι ένα αγαθό το οποίο προστατεύεται και άρα δεν μπορεί να αφήνει ελεύθερα ανθρώπους οι οποίοι είναι μολυσματικοί να μολύνουν όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι καθαροί.

Αναφορικά με τις αεροπορικές εταιρείες και τα «υγειονομικά διαβατήρια»

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μπορούν οι εταιρείες να βάλουν τέτοιου είδους περιορισμούς, είναι μέσα στα δικαιώματά τους ότι για να επιβιβαστείς στο αεροπλάνο μου πρέπει να έχεις εμβολιαστεί. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι μέσα στα δικαιώματα των αεροπορικών εταιριών. Μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του καθενός από εμάς και δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αεροπορικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιατρικό μας φάκελο. Δεν είναι ούτε εξειδικευμένες ούτε εγγυώνται τις διαδικασίες αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ούτε βεβαίως έχουν την εμπειρία αξιολόγησης της κλινικής εικόνας του καθενός γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι μη εμβολιασμού. Υπάρχουν λόγοι αμφιβολίας- άρνησης, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να έχουν να κάνουν με την συνολική υγειονομική εικόνα κάποιου, μπορεί να έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να έχει περάσει τον κορονοϊό και να έχει αντισώματα.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν πιστεύω ότι είναι στα θέματα μιας εταιρείας, δεν πιστεύω ότι η αεροπορική-μεταφορική εταιρεία πρέπει να τηρεί υγειονομικό αρχείο των επιβατών της. Αυτό νομίζω ότι είναι υπέρβαση των δυνατοτήτων της, καταστρατήγηση πολλών από τους όρους και βεβαίως δεν εγγυώνται ότι η εταιρεία έχει αυτή τη δυνατότητα της επεξεργασίας όλου αυτού του όγκου πληροφοριών. Πιστεύω ότι πάρα πολλές από αυτές τις υποθέσεις θα καταλήξουν σε δικαστήρια, πολίτες θα προσφύγουν απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις και νομίζω ότι καλά θα κάνουν γιατί νομίζω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει τι εξουσίες δίνουμε σε ανθρώπους τους οποίους που κανονικά δεν έχουμε δώσει τη δυνατότητα τέτοιου είδους ελέγχου.

Αναφορικά με την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα ξαναπιάσει (αυτό το κόλπο), την πρώτη φορά συνοδεύτηκε με μια σειρά από κινήσεις οι οποίες καλύπτονταν από ένα πέπλο «αξιοπιστίας». Δηλαδή ήταν συνοδευόμενες από κινήσεις οι οποίες είχαν σχέση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει προς την γερμανική προεδρία, προς την κα Μέρκελ ο κ. Ερντογάν δηλαδή υπήρχαν πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις, σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται η επιστροφή του Ορούτς Ρεις στην Αττάλεια με τη λογική ότι πάμε πίσω για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, γίνεται με τη λογική ότι πάμε πίσω γιατί ολοκληρώσαμε ένα μέρος των ερευνών που είχαμε να κάνουμε και αυτό είναι ανησυχητικό. Βεβαίως σε αυτή την περίοδο έχουν συμβεί και άλλα πολλά, έχει συμβεί το γεγονός ότι η Τουρκία αναμείχθηκε στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ επιπλέον επιβαρύνοντας το έλλειμμα ασφάλειας στην περιοχή, έχουμε το γεγονός του ότι έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή και τον οποιοδήποτε έλεγχο σε τουρκικά πλοία στην επιχείρηση Ειρήνη την οποία διεξάγει η ΕΕ, και βεβαία έχει κάνει εξαιρετικά προκλητικές κινήσεις στο πεδίο της Κύπρου με το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επίσκεψη στην Αμμόχωστο και τις εργασίες εκεί οι οποίες παραβιάζουν ευθέως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι και τα τρία αυτά δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από την τουρκική πλευρά για χαμήλωμα των τόνων ή για αποφυγή κινήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν με κάποιο τρόπο διαφορετικά. Ήταν ξεκάθαρα προκλητικές θέσεις οι οποίες παραβίασαν αυτό το οποίο η ΕΕ είχε δηλώσει αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών. Η Τουρκία τις έκανε αυτές τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες , δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι αφού έχει κάνει όλες αυτές τις προκλητικές ενέργειες, έχει παράξει αποτελέσματα ότι τώρα μόνο η απόσυρση του Ορούτς Ρεις από την ελληνική ΑΟΖ είναι ικανοποιητικό βήμα για να μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούμε αξιόπιστα να καθίσουμε στο τραπέζι ενός διμερούς διάλογου για να λύσουμε τα μεταξύ μας θέματα.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι είμαστε κοντά σε κάποιο εμπάργκο όπλων, είναι ένα από τα πράγματα τα οποία ζητάμε, όπως ζητάμε μια σειρά από ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει η Ευρώπη. Ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί μια ομοφωνία έτσι όπως την περιγράφουνε οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αυτό είναι σαφές. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής η οποία είναι σε δέκα μέρες μπορεί να βγάλει πάρα πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην Τουρκία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό εμείς να πιέζουμε για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να πετύχουμε.

Ερωτηθείς αν στρέφεται το βάρος της ασφάλειας της χώρας στις νέες συμφωνίες με το Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το βάρος της ασφάλειας της χώρας παραμένει τοποθετημένο και στοχευμένο μέσα στη συμμετοχή της στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οποίες συμφωνίες με τρίτες χώρες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή είναι συμφωνίες ως επί το πλείστον συναντίληψης, είναι συμφωνίες οι οποίες διευρύνουν τον κύκλο των συνομιλητών της χώρας μας, διευρύνουν τους ορίζοντές της με μια πολυσχιδή και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική αλλά ο βασικός άξονας είναι η συμμετοχή της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς οι οποίοι έχουν και την ισχύ να μπορούν να εκφραστούν μέσα από μια ενιαία φωνή απέναντι σε θέματα ασφάλειας. Οι διμερείς συμφωνίες που κάνουμε ή τα τριμερή σχήματα που κάνουμε με την Κύπρο τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεν μπορούνε να καλύψουν το μεγάλο ατού της χώρας που είναι η συμμετοχή στην ΕΕ.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η ρητορική Ερντογάν για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι μια τεράστια αλλαγή στα όσα είχαν μέχρι τώρα συζητηθεί και συμπεφωνηθεί. Δηλαδή μέχρι τώρα συζητάμε για μια διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία και σήμερα για πρώτη φορά έρχεται η Τουρκία και λεει «πλέον δεν συζητάμε για αυτό το πράγμα, συζητάμε για τη λύση δύο χωριστών κρατών». Όταν το ένα από τα δύο αυτά κράτη θα είναι ουσιαστικά μόνο του στο βόρειο κομμάτι μπορεί μεθαύριο και ένα δημοψήφισμα να το οδηγήσει σε προσάρτηση με την Τουρκία. Και μάλιστα διάβαζα μια συνέντευξη η οποία μιλούσε κι για «εδαφικές διευθετήσεις» γύρω από αυτή την πρόταση η οποία ουσιαστικά έδινε ένα τυράκι προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ξέρετε μπορεί να πάρετε κάποια εδάφη πίσω, ήταν ένα σενάριο που χρόνια κυκλοφορούσε αλλά ποτέ δεν έπαιρνε σάρκα και οστά . Νομίζω ότι σε αυτή την υπόθεση καταρχάς τον κύριο λόγο τον έχει η Λευκωσία. Η Λευκωσία είναι αυτή που αποφασίζει στο Κυπριακό και η Αθήνα είναι αυτή που συμπαρίσταται άρα είναι στο βάρος των Κυπρίων να αποφασίσουν πως θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το καινούργιο δεδομένο στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού και μέσα από ποια στρατηγική θα αποκρούσουν αυτές τις παράνομες γιατί είναι εκτός του πλαισίου που έχουνε τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτάσεις τις τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ερωτηθείς αν η επιλογή του βέτο βρίσκεται στο τραπέζι στην περίπτωση που δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην περίπτωση των κυρώσεων

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από πολλές και διαφορετικές προκλήσεις, έχουμε ακόμα ανοιχτά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του πακέτου ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου δηλαδή του πακέτου των 750 δις και του 1,05 τρις των χρημάτων δηλαδή που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια τους ευρωπαίους πολίτες. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομικών στις συνέπειες που έχουνε απέναντι στην οικονομική κρίση που παράγει το lockdown. Η δεύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόσκληση του Brexit. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμα ένα μήνα πριν από την οριστική κατάληξη της προθεσμίας που έχει επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι μια σειρά από θέματα που δεν μπορούμε να τα δούμε τόσο απλά και τόσο ήρεμα. Νομίζω ότι δεν είναι ούτε καν προς το συμφέρον της χώρας να πεις ότι απέναντι σε τόσο κεντρικές αποφάσεις που έχει να λάβει η Ευρώπη η Ελλάδα θα σταθεί απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις με μόνο γνώμονα το πώς στέκεται το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις ελληνικές υποθέσεις για να τοποθετηθεί . Είναι θέματα τα οποία νομίζω ξεπερνάνε την ελληνική σφαίρα, είναι θέματα υπαρξιακά της ΕΕ και άρα εμείς που ζητάμε περισσότερη Ευρώπη δεν μπορούμε να λέμε ότι αν δεν είναι έτσι όπως τη θέλω η απόφαση σε σχέση με τα δικά μου ζητήματα εγώ θα θέσω βέτο και θα διακινδυνεύσω τη συνολική πορεία της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ