Δ. Κουτσούμπας στο “Π”: Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Δ. Κουτσούμπας στο “Π”: Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας


Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ


Ο λαός μας ζει τους τελευταίους μήνες μια πρωτόγνωρη περιπέτεια. Για πόλεμο μιλούν όλοι και ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ παραμέρισε τα «όπλα» που έδωσε ο λαός με τη στάση του, αγνόησε τις προτάσεις μας, ιεράρχησε τα κέρδη των ομίλων στον τουρισμό και τις μεταφορές, πάνω από την υγεία και τη ζωή, με τις γνωστές συνέπειες, που και οι υπουργοί της πλέον παραδέχονται.

Παρά τα τραγικά ρεκόρ θανάτων, αρνείται να επιβάλει και να ελέγξει την εφαρμογή μέτρων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, που εξελίσσονται σε βασικές εστίες μετάδοσης. Έκλεισε τα σχολεία, που μπορούσαν να είναι ανοιχτά με λιγότερους μαθητές στις τάξεις. Δεν ρίχνει στη μάχη τα βαριά όπλα, όπως είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι η «ιμιτασιόν», που έκανε μαζί με τα παζάρια για δωράκια στους κλινικάρχες. Δεν πρόκειται για ανικανότητα, αλλά για πολιτική επιλογή.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει στα ακόμη πιο τραγικά επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για το οποίο κυνικά και μακάβρια πανηγυρίζουν οι υπουργοί, χρεώνεται και σε όλους όσοι χρόνια τώρα αντιπαλεύουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν, προβάλλουν την ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Ο αγώνας με αυτά τα αιτήματα λοιδορήθηκε από όσους αποθέωναν τη δήθεν «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», έκλειναν νοσοκομεία, υποβάθμιζαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σήμερα, όμως, με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τις αεροδιακομιδές από την περιφέρεια στο κέντρο, αποδεικνύεται τραγικά επίκαιρος και αναγκαίος.

Πιστεύουμε ότι η πάλη για την υγεία του λαού δένεται με την πάλη για την επιβίωσή του, για να έχουν όλοι εισόδημα, να απαλλαγούν από χρέη, πλειστηριασμούς, να μη φορτωθούν με νέα βάρη, όπως συγκεκριμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ. Αντί για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση φέρνει συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης κάποιων ομίλων, όπως συνέβη με όμιλο των αερομεταφορών.

«Οι μεταρρυθμίσεις», δηλαδή οι αλλαγές ουσιαστικά μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, «δεν εμποδίζο­νται από τους περιορισμούς του κορονοϊού», κομπάζει η κυβέρνηση. Έτσι, με εργαλείο την Έκθεση Πισσαρίδη φορτώνει ξανά στον λαό την οικονομική κρίση, συνεχίζει την επίθεση με τον νόμο για δεκάωρη εργασία, για παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η πάλη, η κινητοποίηση, η διαμαρτυρία του λαού σαφώς προσαρμόζεται, αλλά ούτε αναστέλλεται ούτε απαγορεύεται. Όπως ακριβώς η ίδια η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο, αλλά α­ντίθετα βλέπουμε να το επιταχύνει, πο­ντάροντας στην πανδημία, που την αντιμετωπίζει ως μια χρυσή ευκαιρία να επιβάλει φίμωτρο στον λαό.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι συμβολικές –έτσι κι αλλιώς φέτος– εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, παρά το όργιο καταστολής. Αυτή είναι η θέληση των χιλιάδων εργαζόμενων που πήραν μέρος στην απεργία της περασμένης Πέ­μπτης, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, τη λάσπη και τις συκοφαντίες από παπαγαλάκια του συστήματος.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποκάλυψε την κυβερνητική υποκρισία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ταλαντεύσεις του αρχικά νομιμοποίησε τις κυβερνητικές απαγορεύσεις. Ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με την απαράδεκτη στάση του, στάθηκε σταθερά αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπητήριο.

Η αποφασιστική στάση του ΚΚΕ σήμερα αναγνωρίζεται από αριστερούς, ριζοσπάστες, προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους, από κάθε άνθρωπο που δεν τον έχει τυφλώσει το αντι-ΚΚΕ παραλήρημα και η ταύτιση των συμβολικών κινητοποιήσεων τήρησης όλων των μέτρων προστασίας της υγείας με την εμφυλιοπολεμική ψύχωση και ανάλυση ορισμένων δυνάμεων που έχουν γενικότερες επικίνδυνες στοχεύσεις και σχεδιασμούς.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, για να μη γίνει η μάσκα φίμωτρο για τον λαό, για να μην μπει στον γύψο η λαϊκή διεκδίκηση, που είναι ανάγκη να δυναμώσει και να βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Εκεί μπορούμε να συναντηθούμε με όλους όσοι πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι ακόμα στο ΚΙΝΑΛ, ακόμα και με όσους άλλα περίμεναν και άλλα ζουν με τη ΝΔ. Με όλους όσοι έμαθαν πως πρόοδος είναι να απολαμβάνουμε τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι να γυρίζουμε πίσω στον Μεσαίωνα.

Με όλους όσοι αγανακτούν με τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τον χυδαίο αντικομμουνισμό στελεχών της ΝΔ, για να μαζέψουν κάποια «ορφανά» της Χρυσής Αυγής. Με όλους όσοι κατά βάθος ξέρουν πως η ελπίδα, η προοπτική βρίσκεται στην πάλη του λαού. Σε όλους αυτούς λέμε: Το ΚΚΕ έχει σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Σήμερα με τους αγώνες ενάντια στην αδικία, στο σάπιο σύστημα και τους εκμεταλλευτές, για να φέρουμε πιο κοντά το ελπιδοφόρο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ