Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Το βλέμμα στραμμένο στο 2021 με ελπίδα και αισιοδοξία

Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Το βλέμμα στραμμένο στο 2021 με ελπίδα και αισιοδοξία


Γράφει ο
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ
Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης


Εδώ και λίγες εβδομάδες είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα της πανδημίας και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και πάλι ο φορέας γενικής κυβέρνησης που καλείται να αντεπεξέλθει στην εφαρμογή των μέτρων διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, στην ανακούφιση των ευπαθών και οικονομικά αδυνάτων ομάδων της κοινωνίας και στη στήριξη της αγοράς.

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, εφοδιασμένος με τις γνώσεις και την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας, μπόρεσε με γρήγορα αντανακλαστικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου lockdown. Για ακόμα μία φορά σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με την ενισχυμένη δομή για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων στο σπίτι, φροντίζοντας για τις άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινούνται. Παράλληλα, κάνουμε κάθε δέκα μέρες μοριακά τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους των δύο δομών φιλοξενίας υπερηλίκων που ανήκουν στον Δήμο μας.

Ήμασταν δίπλα στα σχολεία της πόλης μέχρι να κλείσουν (και θα είμαστε πάλι όταν ανοίξουν), υποστηρίζοντάς τα με όλα τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθούν στα μεμονωμένα κρούσματα που προέκυψαν. Όποτε πληροφορηθήκαμε για κρούσμα σε σχολείο, προχωρήσαμε άμεσα σε απολυμάνσεις όλων των χώρων του σχολείου και σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των σχολείων διεξαγάγαμε μοριακά τεστ σε όσους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους κρίθηκε απαραίτητο. Προληπτικά, στην αρχή του σχολικού έτους αναλάβαμε το κόστος 400 μοριακών τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στα σχολεία της πόλης μας.

Στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης λειτουργούν δύο δομές υγείας υπερτοπικού χαρακτήρα, το Κέντρο Υγείας Βάρης και το ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας, το οποίο εξυπηρετεί όλη τη Νοτιοανατολική Αττική. Οι υπηρεσίες του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στέκονται αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το υγειονομικό προσωπικό των δομών της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους και να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες που τους καθιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικούς.

Παράλληλα, όμως, με την αντιμετώπιση των υγειονομικών και των κοινωνικών επιπτώσεων, ο Δήμος κλήθηκε να συμβάλει και στην ανακούφιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά. Στον Δήμο μας λειτουργούν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές εγκαταστάσεις. Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην πόλη μας είδε φέτος τις εισπράξεις του και τις όποιες αποταμιεύσεις του σχεδόν να μηδενίζονται. Εκτός από τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από το κεντρικό κράτος, δόθηκε και ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής στήριξης από τον Δήμο, με τη μορφή της μείωσης ή ακόμα και της απαλλαγής των δημοτικών τελών, των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και τη μείωση των ενοικίων όσων επιχειρήσεων στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα.

Παράλληλα με όσα ανέφερα, τους τελευταίους εννέα μήνες ο Δήμος μας έχει προσαρμόσει τις υπηρεσίες στις απαιτήσεις της πανδημίας, για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση του κοινού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, απολυμαίνει συνεχώς όλους τους δημόσιους πολυσύχναστους χώρους με ειδικό χλωριούχο διάλυμα, προμηθεύει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία και τις αθλητικές ε­γκαταστάσεις με ειδικούς θερμομετρητές, μάσκες και αντισηπτικά και, τέλος, δημιούργησε από τον Απρίλιο ειδική εφαρμογή για τις έξυπνες κινητές συσκευές για τη διευκόλυνση της αποστολής των SMS που απαιτούνται για τις μετακινήσεις με την ονομασία «ΒΒΒ Μένουμε Σπίτι».

Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες του Δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό με ένα ποσό που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους και συγκεκριμένα για τον δικό μας Δήμο είναι περίπου 500.000 ευρώ, αφήνοντας τη διαφορά να καλυφθεί αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, οι δήμοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ένα σύνθετο, πολυεπίπεδο έργο, ίσως το δυσκολότερο στην ιστορία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Κληθήκαμε παράλληλα να κινηθούμε σε ένα άγνωστο για όλους μας περιβάλλον, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και να συμβάλουμε στην προστασία της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα οφείλαμε να συνεχίσουμε την εκτέλεση των προγραμματισμένων εργασιών μας, να διατηρούμε την πόλη καθαρή και περιποιημένη, να διαχειριστούμε την καθημερινότητα του πολίτη και να συνεχίσουμε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Ολοκληρώνουμε το 2020 σε ένα περιβάλλον που πριν από έναν χρόνο μόνο ως επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με γνώσεις και εμπειρίες πρωτόγνωρες, αλλά χρήσιμες για το μέλλον, και στρέφουμε το βλέμμα μας στο 2021 με ελπίδα και αισιοδοξία. Μένουμε ασφαλείς, τηρούμε τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και είμαι σίγουρος πως σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας όσα ζούμε σήμερα και θα επανέλθει η ζωή μας στη νέα κανονικότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ