Χρ. Σταϊκουρας: Ρεαλιστικός, φιλο-επενδυτικός και κοινωνικά δίκαιος ο προϋπολογισμός

Χρ. Σταϊκουρας: Ρεαλιστικός, φιλο-επενδυτικός και κοινωνικά δίκαιος ο προϋπολογισμός

Η συνολική «ένεση» ρευστότητας αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ εφέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μίλησε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ξεκινώντας από την υγειονομικη κρίση, καθώς ο προϋπολογισμός «κατατέθηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία, παγκοσμίως, οι κοινωνίες δοκιμάζονται», ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε οτι ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας και συνέχειας, ρεαλιστικός, αναπτυξιακός, φιλο-επενδυτικός, μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι «το 2021, υπό ευνοϊκότερες – προσδοκούμε – συνθήκες, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

«Το Οικονομικό Επιτελείο συνεπώς, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, με μειωμένα έσοδα λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών και περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας, έχει πάρει «στην πλάτη» του, όπως έχει καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, την ελληνική κοινωνία, καταβάλλοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους» δήλωσε ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις».

«Τα μέτρα που διαρκώς λαμβάνονται, επεκτείνονται, ενισχύονται και εμπλουτίζονται», δήλωσε για να τονίσει πως «είμαστε εδώ, ως υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί».

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε ότι αναμένεται, μόνο για εφέτος, να διαμορφωθεί περίπου στα 5,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα αναμένεται νέα πληρωμή αυτή την εβδομάδα, ενώ επανέλαβε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή διευρύνεται και επεκτείνεται, και το 2021.

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική της αντιπολίτευσης για «την αλλαγή των προβλέψεων σε σχέση με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από μόλις έναν περίπου μήνα», ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «έωλη» κριτική, «δείγμα άγνοιας και καιροσκοπισμού». «Και αυτό διότι, τον τελευταίο μήνα, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είχαμε καινούργια δεδομένα», εξήγησε απαριθμώντας τα. Όσον αφορά την εκτίμηση της αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει ότι η εκτίμηση για το ποσοστό ανεργίας το 2020 και το 2021, είναι υπεραισιόδοξη, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «η ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι σήμερα μας δικαιώνει. Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ