Αποκάλυψη: Αρχίζει η καταβολή της μηνιαίας δόσης για την πρώτη κατοικία

Αποκάλυψη: Αρχίζει η καταβολή της μηνιαίας δόσης για την πρώτη κατοικία

-Η επιδότηση του Δημοσίου αρχίζει από το 90% της δόσης για το α΄ τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το β΄ και πέφτει στο 70% το γ΄

Στο τέλος του μήνα ξεκινά η καταβολή της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας, για διάστημα εννέα μηνών, όπως προβλέπεται σε σχετική διάταξη του νέου πτωχευτικού κώδικα, που ψηφίσθηκε πριν από ενάμιση μήνα και πλέον είναι νόμος του κράτους.

Προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία αυτή είναι η υποβολή από τον δανειολήπτη αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα», που προβλέπει επιδότηση από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης, το ποσό της οποίας έχει ορίσει η τράπεζα που έχει χορηγήσει το δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κρατική επιδότηση καλύπτει το 90% της δόσης για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το επόμενο τρίμηνο και πέφτει στο 70% το τρίτο τρίμηνο, οπότε και λήγει η υποχρέωση του Δημοσίου. Από κει και πέρα, ο δανειολήπτης υποχρεούται να πληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα» πάνω από 100.000 δανειολήπτες και υπολογίζεται ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα φτάσουν τις 160.000.
Το κόστος της επιδότησης της δόσης από το Δημόσιο θα ανέλθει σε 600 εκατομμύρια ευρώ.
Και για την… ολοκλήρωση του ρεπορτάζ, προϋπόθεση για να ισχύσει ο πτωχευτικός κώδικας είναι η έκδοση και η δημοσίευση πενήντα (50) υπουργικών αποφάσεων! Θέμα το οποίο χειρίζεται σε σημαντικό βαθμό η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ