Πρόβα τζενεράλε το Πολυτεχνείο – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πρόβα τζενεράλε το Πολυτεχνείο – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τεστάρουν τα… νεύρα της κυβέρνησης

-Το ΚΚΕ δεν κάνει πίσω

– Έντονες οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

– Μητσοτάκης: Αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης -Απαιτείται ενότητα

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες πυροδοτεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις προβλέψεις του lockdown, κατά συνέπεια δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, και στην προσπάθειά της αυτή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της παρέχουν οι νόμοι και οι διατάξεις.

Τα κόμματα της Αριστεράς, από την άλλη, δηλώνουν αποφασισμένα να αγνοήσουν και τα περιοριστικά μέτρα και τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης και να πραγματοποιήσουν κανονικά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Αν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα δύο 24ωρα, το ενδεχόμενο το κέντρο της πρωτεύουσας –αύριο Τρίτη– να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» είναι κάτι περισσότερο από ορατό, δείχνει αναπόφευκτο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

«Όταν έχουν κλείσει καταστήματα και επιχειρήσεις, όταν έχουν απαγορευτεί κάθε είδους εκδηλώσεις, δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί συγκέντρωση και πορεία με συνωστισμό», σημειώνουν. «Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε προσβολή για τα εκατομμύρια Ελλήνων, που λόγω lockdown περνάνε δύσκολες μέρες, αλλά, το κυριότερο, θα υπονόμευε τις προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό», επισημαίνουν.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να μη μετάσχουν σε πορείες στο κέντρο της Αθήνας και να μην ενθαρρύνουν τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Υπογράμμισε δε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά». Ενώ με αφορμή δηλώσεις των Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη, που είπαν ότι θα πάρουν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι νόμοι που ισχύουν για όλους τους πολίτες ισχύουν και για τα κόμματα.

Απαντώντας στην «πρόκληση», ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι η απαγόρευση για την πορεία δεν έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας και ότι «αυτό που χρόνια σάς ενοχλεί είναι το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό της και η πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ». Ξεκαθάρισε δε ότι το ΚΚΕ δεν θα υπαναχωρήσει και θα πραγματοποιήσει κανονικά την πορεία. «Θέλετε να καταργήσετε για πάντα την πορεία του Πολυτεχνείου», ήταν η κατηγορία που απηύθυνε στον πρωθυπουργό ο Γ. Βαρουφάκης.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ΜέΡΑ25 θα μετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με ολιγομελή ομάδα στελεχών. «Σας προκαλώ να μας χτυπήσετε», είπε χαρακτηριστικά. «Να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει».

Σε δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.[…]

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Eπικοινωνία Τσίπρα με Γεννηματά και Βελόπουλο για το Πολυτεχνείο

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια των χθεσινών του τηλεφωνικών επαφών με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τις συνομιλίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης και την «κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.», ανησυχία την οποία συμμερίστηκαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κατά τις ίδιες πηγές.

Φ. Γεννηματά για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου: «Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια»

Το Κίνημα Αλλαγής , με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά , παρεμβαίνει στην διχόνοια ανάμεσα σ΄όσους θελουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε συγκεκριμένα πώς «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω». Πρόσθεσε πως «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ” Αποφασίζομεν και διατασσομεν”.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ