3,9 δισ. ευρώ έχασαν σε 3 μήνες τα νοικοκυριά!

3,9 δισ. ευρώ έχασαν σε 3 μήνες τα νοικοκυριά!

Ποιος θα τραβήξει το κάρο της οικονομίας όταν η πανδημία σαρώνει τα πάντα, όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά, με τα κρούσματα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, χωρίς να φαίνεται γιατρειά στον ορίζοντα της υφηλίου;

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες τα νοικοκυριά έχασαν 3,9 δισ. ευρώ. Λεφτά που χάθηκαν από την αγορά και οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο του ζωναριού. Σε αυτό το τρίμηνο το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2020 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, τον Μάιο κατά 194 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο κατά 50 εκατ. ευρώ, απόδειξη του ότι τα έσοδα στο σπίτι όλο και λιγοστεύουν. Και ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε επίσης στα 58,9 δισ. ευρώ από 78,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μόλις κατά 283 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο ήταν 1,2 δισ. ευρώ, με το σύνολο των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα να ανέρχεται σε 153,1 δισ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ