Χριστ. Στεφανάδης στο “Π”: Καταστροφικός σεισμός στη Σάμο – Ο φόβος δεν έχει θέση στο Αιγαίο

Χριστ. Στεφανάδης στο “Π”: Καταστροφικός σεισμός στη Σάμο – Ο φόβος δεν έχει θέση στο Αιγαίο


Του
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ι. ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ 
Βουλευτή ΝΔ Ν. Σάμου


Οι σεισμοί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη χώρα μας. Η Ελλάδα διαμορφώθηκε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και από μεγάλους σεισμούς, που οφείλονται στη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών.

Οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τόσο δραστικά τον φλοιό της Γης, όπως συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια, ώστε να αλλάξει τελείως η διαμόρφωση του πλανήτη. Έτσι, άλλωστε, δημιουργήθηκαν οι σημερινές ήπειροι αλλά και το Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 30 Οκτωβρίου έγινε ένας ισχυρότατος σεισμός της τάξεως των 6,7 ρίχτερ βορειοδυτικά της Σάμου. Τέτοιο μέγεθος σεισμού έχει να εμφανιστεί στην περιοχή από το 1904.

Οι καταστροφές αφορούν τόσο τις ζημιές που προκλήθηκαν, κυρίως σε παλιά κτίρια, από την ίδια τη δόνηση, όσο και από το τσουνάμι που προκάλεσε ο εγκέλαδος. Ένα τσουνάμι που σάρωσε όλη την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας του Βαθιού.

Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Βαθύ βρίσκονται στο λιμάνι της Σάμου, στο επίπεδο του παραλιακού δρόμου. Σχεδόν όλες έχουν υποστεί τέτοιες καταστροφές που τις κάνουν μη λειτουργήσιμες. Μέχρι στιγμής, 2.000 σπίτια και 11 σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ειδικό κλιμάκιο της κυβέρνησης καταγράφει ζημιές και κρίνει αν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα.

Αυτό που παρατηρείται στη Σάμο είναι ότι πολλά καινούρια κτίσματα βρίσκονται δίπλα σε παλιές κατοικίες ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Επειδή ο κίνδυνος να καταρρεύσει ένα παλιό κτίριο που δεν πληροί τα πολεοδομικά και αντισεισμικά πρωτόκολλα είναι μεγάλος, στο πρώτο στάδιο της αυτοψίας κρίνονται μη κατοικήσιμες και νέες κατοικίες και κτίρια που βρίσκονται δίπλα στα παλαιά. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού, καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά, τα σπίτια τους.

Η Σάμος δέχτηκε για ακόμα μία φορά σε διάρκεια μίας πενταετίας ένα πλήγμα, το οποίο, όπως φαίνεται, δυστυχώς θα επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού. Σημαντικές υπηρεσίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το Τροχοταχυδρομείο των ΕΛΤΑ, το Αστυνομικό Τμήμα κ.ά., ενώ σε πολυάριθμες περιοχές παρουσιάζονται βλάβες στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί και οφείλονται στο θαλάσσιο κύμα είναι εκείνες που θα επηρεάσουν τελικά περισσότερο την οικονομία της Σάμου, καθώς το εμπορικό κέντρο στο Βαθύ εκτείνεται κυρίως παραθαλάσσια.

Σημαντικές καταστροφές καταγράφονται δυστυχώς και στο οδικό δίκτυο, το οποίο σε αρκετά σημεία κατέρρευσε από τις κατολισθήσεις. Τα συνέργεια κάνουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Το μέγεθος του πλήγματος αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Σάμος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.

Πέρα από τις καταστροφές που είναι ορατές, πρέπει να συνυπολογιστεί η επίπτωση που θα έχει αυτή η σεισμική δόνηση και στον τουρισμό του νησιού, ο οποίος ήδη έχει δεχτεί ένα τρομερό πλήγμα το καλοκαίρι του 2020 εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 και πολύ πριν, ήδη από το 2015, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Και το χειρότερο χτύπημα του εγκέλαδου ήταν ο άδικος χαμός των δύο μαθητών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή ύστερα από κατάρρευση παλιού κτιρίου. Μια αξεπέραστη απώλεια για την Ελλάδα, που έχει ρίξει ένα μαύρο πέπλο στο νησί και δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό των ανθρώπων. Ένα βουβό «γιατί» αντηχεί στα σοκάκια της Σάμου…

Μπροστά στη φύση είμαστε πολλές φορές αδύναμοι. Στο έλεος φυσικών δυνάμεων, όπως οι σεισμοί, που για πολλές εκ των οποίων δεν υπάρχει ακόμα τρόπος ασφαλούς πρόβλεψης, αλλά μόνο η προετοιμασία και η ετοιμότητα για μία έγκαιρη αντίδραση όταν εμφανιστούν. Και φυσικά η συμμόρφωση στις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών. Τα αντισεισμικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι αρκετά αυστηρά, όπως και ο αντισεισμικός σχεδιασμός.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν καταγράφηκαν εικόνες σαν αυτές από τη γειτονική Σμύρνη, στην οποία κατέρρευσαν 17 κτίρια, τραυματίστηκαν πάνω από 800 άνθρωποι και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, έχουν καταγραφεί 102 (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) νεκροί.

Το μέλλον προβλέπεται αρκετά δύσκολο για τη Σάμο, καθώς δοκιμάζεται συνεχώς από διαφορετικές αιτίες, με κύριες την προσφυγική κρίση, τον κορονοϊό και τώρα τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Οι προκλήσεις είναι αμέτρητες, αλλά, καθώς ο πληθυσμός του νησιού έχει μάθει να μάχεται και να κερδίζει, θα ξεπεραστούν για ακόμα μια φορά.

Επ’ ουδενί δεν πρέπει να χαθεί η αισιοδοξία!

Με πολλή δουλειά και ψυχραιμία, με υπομονή και επιμονή και φυσικά με σύμμαχο την κυβέρνηση θα γραφτεί μία νέα σελίδα.

Ο φόβος δεν έχει θέση στο Αιγαίο!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ