Μετ’ εμποδίων ο εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ

Μετ’ εμποδίων ο εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ

-Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους, αλλά οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν υπολογιστές περασμένων δεκαετιών

Έχει αναφερθεί πολλές φορές το «ΠΑΡΟΝ», με πλήθος δημοσιευμάτων του, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την πρώτη μέρα ιδρύσεώς του (1/1/2017) το ενιαίο και μοναδικό Ταμείο στον χώρο του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος, που φέρει πλέον, μετά και την ψήφιση του ν. 4670/2020, την ονομασία Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Πόσο ηλεκτρονικός, όμως, είναι τελικά ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης;

Το ερώτημα αυτό τίθεται σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, με τις οποίες ανακοίνωσε τη λειτουργία πέντε νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω των οποίων οι ε­λεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τα συγκεκριμένα αιτήματά τους χωρίς να προσέρχονται στις υπηρεσίες και στα υποκαταστήματα του φορέα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο που διανύουμε, με τους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι νέες αυτές υπηρεσίες είναι:

• Η χορήγηση σε ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης μεταβολής ή προσθήκης ή αφαίρεσης ΚΑΔ, για ατομική δραστηριότητα, για να τη χρησιμοποιήσουν στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον ηλεκτρονικά τη σχετική βεβαίωση από την πλατφόρμα του φορέα (efka.gov.gr), χωρίς να επισκέπτονται το υποκατάστημα της έδρας τους. Θα προσκομίζουν τη βεβαίωση αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ για τα περαιτέρω, ενώ ο e-ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται για τη σχετική μεταβολή που θα κάνει η ΔΟΥ μέσω των συστημάτων διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Με αυτόν τον τρόπο, οι ασφαλισμένοι γλιτώνουν τις αναγκαστικές δύο επισκέψεις που έκαναν μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

• Χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δηλώσεως έναρξης ατομικής δραστηριότητας για πρωτοασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Πλέον, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση για να την προσκομίζουν στην ΔΟΥ τους και ακολούθως ο e-ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται, μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ, για το πότε έγινε η έναρξη της δραστηριότητάς τους από την ΑΑΔΕ, ώστε να τους εντάσσει αυτοματοποιημένα στην ασφάλιση των Μη Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

• Χορήγηση βεβαιώσεως για την προϋπηρεσία που έχει κάποιος ασφαλισμένος, ώστε να τη χρησιμοποιήσει σε διαγωνισμούς των οποίων την εποπτεία έχει το ΑΣΕΠ. Πλέον, οι ασφαλισμένοι θα εισέρχο­νται στη νέα αυτή ηλεκτρονική υπηρεσία και θα εκτυπώνουν την προϋπηρεσία που έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2002. Επιπλέον, εκεί θα μπορούν να ενημερωθούν για την παροχή υπηρεσιών που παρείχαν, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016.

• Χορήγηση Βεβαίωσης Απογραφής Μισθωτού. Πλέον, κάθε ασφαλισμένος που είναι μισθωτός θα μπορεί να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και να λαμβάνει, για πάσα χρήση, τη Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου, με τα στοιχεία που διατηρούνται στη βάση δεδομένων του Μητρώου Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.

• Υποβολή, με ηλεκτρονικό τρόπο, της αιτήσεως για τη λήξη της ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, λόγω διακοπής της ατομικής δραστηριότητας, για τους ασφαλισμένους του φορέα που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Πλέον, αυτοί οι ασφαλισμένοι, αφού πρώτα έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ, θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα. Ο φορέας θα επικοινωνεί, μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ, με την ΑΑΔΕ και αφού επιβεβαιώνει τα όποια στοιχεία λάβει από αυτήν, θα διακόπτει την ασφαλιστική σχέση του αιτούντος με τον e-ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται καμιά φυσική παρουσία του ασφαλισμένου σε υπηρεσία ή υποκατάστημά του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ