Στα σκαριά bad bank, με πρόταση της ΕΚΤ!

Στα σκαριά bad bank, με πρόταση της ΕΚΤ!

– Σε 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια!

Η καμπάνα της… Παναγίας των Παρισίων άρχισε να χτυπάει… Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν να πνίξουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Έφτασαν.. αισίως στο απίστευτο ποσόν του 1,4 τρισ. ευρώ!

Η πανδημία, όμως, μπορεί να είναι η ευκαιρία για να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε εξυγίανση των τραπεζών της, που έχουν αποδυναμωθεί, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Προτείνει συγκεκριμένα ο κ. Ενρία να ανατεθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, κοινώς σε μια «κακή τράπεζα» (bad bank), ή σε ένα δίκτυο εθνικών «κακών τραπεζών», που θα λειτουργήσει με έναν κε­ντρικό σχεδιασμό.

Ο κ. Ενρία υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθεί η συγκυρία ως ευκαιρία για μια βαθύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι είναι αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στην α­ντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και όχι μια σειρά από εθνικές πρωτοβουλίες χωρίς κανέναν συντονισμό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ