Ισχύς και λαός – 5 μαθήματα από τη γενέτειρα της δημοκρατίας

Ισχύς και λαός – 5 μαθήματα από τη γενέτειρα της δημοκρατίας

Συγγραφείς
Alev Scott, Ανδρονίκη Μακρή
Μεταφραστής
Ρηγούλα Γεωργιάδου


Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από τους ιδρυτικούς μύθους της μέχρι τον χρυσό αιώνα της και τη σταδιακή κατάρρευσή της, βρίθει από πολύτιμα μαθήματα για την εποχή μας.

Γιατί η ενεργή ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά και ο έντιμος διάλογος κατέληξαν στον λαϊκισμό και στην παράλυση; Μπορούμε να συγκρίνουμε τον δημαγωγό Κλέωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, την αθηναϊκή ηγεμονία με τη σύγχρονη Αμερική ή το ανυποχώρητο νησί της Μήλου με το Brexit; Πώς ένα δεύτερο ψήφισμα έσωσε τους Αθηναίους από μια βάναυση απόφαση; Ποιοι ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της δημοκρατίας στο μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιη­­μένο περιβάλλον του 4ου αιώνα π.Χ. και πώς αντηχούν οι φωνές τους σήμερα;

Με ζωντάνια και οξυδέρκεια, παρουσιάζονται όλα τα επιτεύγματα της αθηναϊκής δημοκρατίας αλλά και οι επικρίσεις που δέχτηκε και προβάλλονται στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο αλλά και τις ατέλειες του πολιτικού συστήματος που επιβιώνει μέχρι σήμερα δίνοντας την εξουσία στον λαό: τη δημοκρατία.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ



ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020



Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 

Ανδρονίκη Μακρή

Η Ανδρονίκη Μακρή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (HERC) και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στην αρχαία ελληνική ιστορία και επιγραφική.

Alev Scott

Η Alev Scott γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Οξφόρδη προτού εργαστεί στο Λονδίνο ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο και στην όπερα. Το 2011 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δίδαξε Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η Alev αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, μεταξύ αυτών στην Guardian και στους Financial Times.
Το πρώτο βιβλίο της, Turkish Awakening, εκδόθηκε το 2014, ενώ το επόμενο, Ottoman Odyssey: Travels through a Lost Empire, συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες για το Βραβείο Stanford Dolman – Ταξιδιωτικό Βιβλίο της Χρονιάς το 2019.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Power and the people
Κατηγορία:  ΙΣΤΟΡΙΑ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
ISBN: 978-960-653-129-3

Σχολιάστε εδώ