Φύτεψε τον δικό του ο Ερντογάν – Ζητά να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Φύτεψε τον δικό του ο Ερντογάν – Ζητά να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο


Ο Ερσίν Τατάρ θα μπορεί επιτέλους να εκφράζει καθαρά και χωρίς φιοριτούρες την τουρκική θέση στο Κυπριακό, καθώς κέρδισε στον δεύτερο γύρο, με την ισχυρή στήριξη του Ερντογάν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μουσταφά Ακιντζί, εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς και υπέρμαχο της διζωνικής λύσης αλλά και των εγγυήσεων.

Φυσικά, και πριν και τώρα δεν θα ήταν νοητή καμιά λύση του Κυπριακού εάν δεν έδινε το πράσινο φως η Άγκυρα και εάν η λύση δεν εξυπηρετούσε τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα. Πά­ντως, από δω και πέρα δεν θα υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις, όπως γίνονταν συνήθως, όταν αρκετοί στη Λευκωσία πίεζαν για όλο και περισσότερες υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων για να… ενισχυθούν οι μετριοπαθείς του Ακιντζί στα Κατεχόμενα.

Όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι και φυσικά όλοι οι έποικοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, όσο βλέπουν ότι δεν υπάρχει το «καρότο» του κρουνού παροχών και χρημάτων από μια ομοσπονδιακή λύση, στρέφονται περισσότερο στη λύση των δύο κρατών, ελπίζοντας στη βοήθεια της Τουρκίας αλλά και στην εξασφάλιση μόνιμων σοβαρών οικονομικών ανταλλαγμάτων από την ελληνοκυπριακή πλευρά…

exofrenikos@hotmail.com


Ερντογάν: Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Δευτέρα πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί μια ρεαλιστική πρόταση για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι παράμετροι των τρεχόντων διαπραγματεύσεων δεν είναι βιώσιμοι.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, ανέφερε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση».

Όπως ισχυρίστηκε συγκεκριμένα, «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Ο Τατάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία.

«Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρότασή σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Τατάρ.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. «Την 15ή Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ, με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ